Wykonanie
Oj narobiło się zaległości na blogu...Parę przepisów czeka w kolejce, aż znajdę wenę i czas (miałam bardzo intensywne dwa tygodnie) żeby je opisać, a tu zaraz koniec sezonu na niektóre składniki...
Ogórki wg tego przepisu przygotowałam pierwszy raz w zeszłym roku, i był to mój debiut jeśli chodzi o
przetwory nie będące
dżemem. Spisałam go z jakiejś strony, na którą można wrzucać swoje przepisy, całkiem możliwe, że coś po drodze zmieniłam. Jeśli ktoś czuje się jego autorem, proszę się zgłosić :)
Składniki:2 kg
ogórków gruntowych2
cebule2
marchewki1 l
wody125 ml
octu (pół szklanki)pół szklanki
cukru4 łyżeczki
soli3
liście lauroweziele angielskiedodatkowo do każdego słoika (otrzymałam 6 jak na zdjęciu): 1 ząbek
czosnku, 1 gałązka kwiatu
kopru, 1 łyżeczka
gorczycyZagotować składniki zalewy:
wodę z
octem,
cukrem,
solą, liśćmi laurowymi i
zielem angielskim.
Cebule pokroić w
pióra,
marchewki zetrzeć na grubych oczkach, dodać do zalewy i chwilę razem gotować, ostudzić.
Ogórki pokroić na cienkie plasterki, zalać ostudzoną zalewą i pozostawić na 12 godzin, co jakiś czas mieszać. Do każdego słoika wrzucić po 1 ząbku
czosnku, gałązce
kopru, łyżeczce
gorczycy, przelać
ogórki wraz z zalewą. Pasteryzować ok. 20 minut, odstawić słoiki do wystygnięcia do góry dnem.Koszt: ok. 12 zł