Wykonanie
Alternatywa dla typowo konserwowych
korniszonów . Ta wersja ogóreczka ,jest łagodna i słodkawa , ale bardzo smaczna. Polecam zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za kwachami lub lubią czasami małą odmianę smaku …

Do wykonania potrzeba :2- 2,5 kg
ogórków2L
wody2,5 szklanki
octu2,5 szklanki
cukru2 łyżki
soligorczyca ,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie i
liść laurowy ( po kilka do słoika )1 kg
cebuli0,5 kg
marchewki ,kilka baldachów
kopru z nasionami,kilka ząbków
czosnku
Ogórki umyć ,
marchew obrać i pokroić w plasterki średniej grubości .
Cebulę pokroić w kostkę . W słojach ułożyć najpierw
koper ,
przyprawy ,
cebulę ,
marchew i na końcu
ogórki i
czosnek . W garnku zagotować
wodę z
octem i
cukrem (
cukier wsypać dopiero jak
woda będzie ciepła -łatwiej się rozpuści ) ,dodać
sól . Gorącą zalewą zalać słoje z
ogórkami , zakręcić i odwrócić do góry dnem . Pasteryzować następnego dnia 3-5 minut, ten czas absolutnie wystarcza .
Ogórki pozostają twarde i chrupiące ,a warzywa nadają im ciekawy lekki aromat i
słodycz .