Wykonanie
Sezon
ogórkowy można uznać za rozpoczęty. Powoli pojawiają się małosolne. Za chwilkę sięgniemy po weki. A więc ja nieco z wyprzedzeniem chcę się z
Wami podzielić przepisem na dwa rodzaje
ogórków konserwowych - Babci Irusii i Babci Zosi.Obie moje Babcie robiły pyszne
ogórki, ale każda w inny sposób, skutkiem czego, w moim rodzinnym kajecie mam dwa przepisy na
ogórki konserwowe, które robię od kilku lat.Te z
marchewką, są łagodniejsze w smaku. Zdecydowanie bardziej podchodzą mojemu
Synkowi. Łagodna, lekko słodkawa wersja. Doskonała do obiadu, jak i do sałatek. Warto zrobić kilka słoiczków. Przepis pozostał w pamięci mojej Mamy, a ja dziś zapisuję go tutaj, by przetrwał na dłużej.Składniki do słoika:
ogórki – im mniejsze tym smaczniejsze
marchewkoperczosnekZalewa:1/2 l
octu11 szkl
wody2 czubate łyżki
soli5-6 łyżek
cukru2 duże
cebule1/2 łyżeczki
pieprzu ziarnistego
ziele angielskie,
liść laurowyDo każdego wyparzonego słoika wrzucamy kilka plasterków
czosnku i gałązkę
kopru.
Marchew obieramy, kroimy w słupki. Układamy wypłukane
ogórki ciasno obok siebie, przetykając je 3-4 słupkami
marchwi.Zagotowujemy
ocet,
wodę,
sól,
cukier,
pieprz, liść i
ziele angielskie. Na koniec dodajemy skrojoną
cebulę i jeszcze chwilę gotujemy razem. Zalewamy
ogórki po brzegi. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: 1 litrowe – 15 minut, do 500 ml – do 7 minut, od zagotowania się
wody. Po wyjęciu odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia. Smaczności!!