Wykonanie
Podobno przygotowywanie
przetworów na zimę uspokaja,wycisza i relaksuje.Postanowiliśmy to sprawdzić i faktycznie tak jesta widok pełnej spiżarni
daje satysfakcję.Mieliśmy już
ogórki w różnych wersjach, ale nie mieliśmy wersjipodstawowej, czyli
ogórków konserwowych.Składniki:-na ok.5 kg
ogórków:Zalewa:-15 szklanek
wody-2,5 szklanki
octu 10%-25 czubatych łyżek
cukru-5 łyżek
soliDo każdego słoika:-kilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzu-szczypta
gorczycy-
liść laurowy-ząbek
czosnku-koszyczek
kopru-kilka plasterków
marchewkiOgórki myjemy i obcinamy końcówki.Układamy ciasno w słoikach.Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy.Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe.Smacznego!