ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA SZWEDZKA PASTERYZOWANA

SAŁATKA SZWEDZKA PASTERYZOWANA

nazwa

Wykonanie

Sałatka szwedzka, pasteryzowana, świetnie się sprawdza zimową porą, jako dodatek do obiadów, zapiekanek kanapek itp. Mój przepis jest bardzo prosty, nie musimy ogórków moczyć w soli i odcedzać, jak w wielu przepisach, tylko bezpośrednio nakładamy z zalewą do słoików i pasteryzujemy. Polecam.
SKŁADNIKI :
3 kg ogórków gruntowych
2-3 marchewki
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 szklanki wody
2 łyżki soli
po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
liść laurowy, kulka ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu w ziarnkach na każdy słoik
mały kwiat kopru na każdy słoik
PRZYGOTOWANIE :
Ogórki myjemy, marchew obieramy i szatkujemy warzywa na talarki. Przekładamy warzywa do miski, wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i wodę. Wszystko mieszamy i pozostawiamy sałatkę na około 1 godzinę. Po tym czasie ogórki znacznie puszczą wodę i zalewy zrobi się więcej. Do średniej wielkości słoiczków nakładamy sałatkę z zalewą. Nie ubijamy ogórków w słoikach ponieważ zalewa powinna swobodnie otaczać ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Po ostudzeniu sałatki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/08/saatka-szwedzka-pasteryzowana.html