Wykonanie
Przez kilka ostatnich dni robię sałatki do słoików, a jedna z moich ulubionych to ta, której zdjęcia widzicie niżej. Jest dość pikantna, dość słodka, pasuje do smażonych dań. Na zimę obowiązkowo muszę przygotować przynajmniej kilka porcji.
Proporcje na 2-3 słoiki ok. 1 l :1 kg
ogórków4
marchewki2
cebule10 ząbków
czosnku2 małe baldachimy
kopru z nasionami3 płaskie łyżki
soli2 łyżeczki
gorczycyZalewa :4 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%6 pełnych łyżek
cukru2 płaskie łyżeczki mielonego
pieprzu cayenne10 ziaren
ziela angielskiego4
liście laurowePrzygotowanie :Umyte
ogórki kroję po skosie w plasterki grubości ok. 0,3 mm, podobnie
marchewkę. Siekam
czosnek. Wszystko przekładam do miski, dodaję
koper, zasypuję
solą i zostawiam na 5-6 godzin. Po tym czasie odcedzam płyn (nie wyciskam warzyw).
Cebule kroję w piórka, dodaję do warzyw razem z
gorczycą. Napełniam warzywami słoiki do samej góry, wyrzucając
koper.Zalewa: zagotowuję
wodę z
cukrem,
zielem angielskim i liśćmi laurowymi, następnie dodaję
ocet i
pieprz cayenne, odstawiam do przestudzenia. Chłodną zalewą uzupełniam słoiki, dokładnie je zakręcam i pasteryzuję 5 minut od zagotowania.Przepis autorski.