Wykonanie
Przepis na te
ogórki dostałam od mojej mamy, ona z kolei od swojej siostry. Podobnież mają smakować jak te ze sklepu. Czy smakują nie wiem, bo tych sklepowych już
wieki nie
jadłam ale na pewno są dla mnie idealne pod względem intensywności octowej. Nie za dużo nie za mało. Gorąco polecam :)
Składniki na zalewę :1 L
wody10 dag
cukru1 szklanka
octu 10 %3 dag
soliPonad to :
ogórkimarchewziele angielskieliść laurowybiała
gorczycakoper ( według uznania )
czosnekSkładniki zalewy zagotowujemy. Odstawiamy.
Ogórki myjemy, kroimy na talarki, słupki lub pozostawiamy w całości.
Marchew myjemy, obieramy, kroimy w grube krążki.
Czosnek również obieramy. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy po kilka ziaren
ziela angielskiego, około łyżeczki
gorczycy, 2-3 ząbki
czosnku, kilka krążków
marchwi, gałązka
kopru, 2-3
liście laurowe. Następnie ściśle układamy
ogórki. Zalewamy zalewą. Szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy około 7-10 minut.Smacznego :)