Wykonanie
Przygotowując
ogórkowe przetwory na zimę skupiam się tylko na
trzech najlepszych przepisach: kiszone, po meksykańsku (przepis tutaj) i po warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu
ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne.
Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy od ich wielkości a nie wagi, gdy ułożycie
ogórki do słoików, sami musicie wywnioskować ile litrów zalewy należy przygotować. Najlepsze są jak najmniejsze ogóreczki.
Ogórki układamy w wyparzonych słoikach do których dodajemy w zależności od wielkości słoików:2-3
liście laurowe4-6 ziaren
ziela angielskiego5-8 ziaren
czarnego pieprzu2-3 ząbki
czosnku pokrojonego w plastry1 łyżeczka
gorczycycząstka
cebuli ok. 1/41 baldachim
kopruTak przygotowane
ogórki zalewamy gorącą zalewąZalewa:3 litry
wody1/2 litra
octu 10%1 3/4 szklanki
cukru4-5 łyżek
soliZalewę należy zagotować do rozpuszczenia
cukru.Słoiki z
ogórkami i zalewą zakręcamy i odstawiamy do następnego dnia.Na drugi dzień pasteryzujemy je przez 20 minut, ale nie gotujemy na mocnym ogniu,
woda powinna tylko delikatnie "puszczać oczka".