Wykonanie
Składniki:Zalewa:5 szklanek
wody,1 szklanka
octu,1 szklanka
cukru,2 łyżeczki
soli,Ponadto:ok. 2.5kg
ogórków,
koper,kawałek korzenia
chrzanu (na jeden słoik),
czosnek,
ziele angielskie (2 ziarenka na słoik),
liście laurowe ( 1 listek na słoik ),
pieprz czarny w ziarnach ( 2 ziarnka na słoik),
gorczyca ( po kilka ziarenek na słoik).Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotować.
Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski. Na spód słoika włożyć
koper, kawałek korzenia
chrzanu, ząbek
czosnku, 2 ziarenka
ziela angielskiego, 1
listek laurowy, 2 ziarenka
pieprzu prawdziwego, parę ziarenek
gorczycy i wkładać pionowo
ogórki (
ogórki ciasno włożyć).
Ogórki zalać zalewą i mocno zakręcić słoik. Słoiki włożyć do garnka (spód garnka wyścielić ściereczką), zalać do 3/4 wysokości słoika
wody, zagotować i 5 minut jeszcze pasteryzować. Słoiki ostrożnie wyciągać, ustawiać nakrętką do dołu i pozostawić do wystygnięcia. Gotowe do spożycia po paru dniach.
Smacznego!!!