Wykonanie
Korniszony to moje ulubione
ogórki, a do zrobienia ich bardzo zachęciła mnie Krysia (tutaj) - skorzystałam z Jej przepisu i jestem pewna, że będą wyśmienite. Zrobię jeszcze kilka słoiczków, żeby się pięknie do mnie uśmiechały z półki w piwnicy ;)
Składniki (za Krysią):4 kg
ogórkówkoper z baldachimamikorzeń
chrzanuczosnekmarchewkapieprz czarny8-10 ziaren
ziela angielskie3
liście laurowegorczycamajeranekkminekZalewa :4 litry
wody1,5 szklanki
octu 10%4 łyżki
soli20 łyżek
cukruPrzygotowanie :Przygotowuję zalewę: zagotowuję
wodę z
zielem angielskim i
liściem laurowym, gotuję ją kilka minut, po czym dodaję
sól i
cukier. Mieszam do rozpuszczenia, dodaję
ocet, gotuję jeszcze 2 minuty. Odstawiam zalewę, by przestygła (nie powinna być gorąca).
Ogórki dokładnie myję (Krysia radzi, by zostawić je na 2-3 godziny w zimnej wodzie, rzeczywiście poskutkowało,
ogórki stały się bardziej jędrne). Na dnie każdego słoika (0,9 l) układam baldachim
kopru, dodaję po pół łyżeczki
majeranku,
kminku i
gorczycy. Wkładam
ogórki jak najściślej, dodaję po kilka paseczków
marchewki i po ząbku
czosnku. Wlewam zalewę, zakręcam porządnie, pasteryzuję 5 minut od zagotowania.Źródło przepisu: tutaj .