ßßß Cookit - przepis na RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby.
Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów:
sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad.
Składniki:
filety z dowolnej ryby
1 szt. marchewki
1 szt. pietruszki
1 mała cebula
kawałek zielonej części pora
garść kiełków fasoli mung
2-3 liście kapusty pekińskiej
3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
dymka
2-3 ząbki czosnku
grzybki mung
skórka z limonki
sok z połowy limonki
sos rybny
sos ostrygowy
sos sojowy
czarny sezam
olej sezamowy do smażenia warzyw
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby
sól
pieprz
makaron ryżowy
papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło)
Składniki na tempurę:
3 łyżki mąki kukurydzianej np. firmy Kupiec
3 łyżki mąki pszennej
lodowata woda
Przygotowałam i pokroiłam warzywa.
Marchew, pora i pietruszkę w cienkie słupki.
Grzybki mun namoczyłam w gorącej wodzie.
W woku rozgrzałam olej sezamowy.
Kolejno wrzucałam do niego:
pokrojoną w piórka cebulę.
Pokrojony imbir i czosnek.
Marchew i pietruszkę.
Słupki pora i pokrojone grzybki mun.
Pokrojone liście kapusty pekińskiej.
Wykroiłam z nich twarde części.
Ostatni składnik to kiełki fasoli mung.
Warzywa powinny się smażyć na dużym ogniu.
Wlałam sosy:ostrygowy, sojowy i rybny.
Przyprawiłam solą i pieprzem.
Wsypałam skórkę z limonki i sok z niej.
Na koniec dodałam do warzyw makaron ryżowy.
Wymieszałam.
Kolej na nasze filety z ryby.
Przekroiłam je wzdłuż na połowy.
Można oczywiście pokroić je na mniejsze kawałki.
Należy pamiętać,żeby ryba była dobrze odsączona z wody.
Można ją wysuszyć za pomocą ręczników papierowych.
Kolej na przygotowanie ciasta.
Do miseczki wsypałam mąki:kukurydzianą i pszenną.
Wlałam bardzo lodowata wodę.
Można do niej dodać kostki lodu.
Szybko wymieszałam.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Maczałam w nim kawałki ryby.
Wrzucałam kawałki na bardzo rozgrzany olej.
Smażyłam aż ciasto się pięknie zarumieniło.
Po usmażeniu rybę przekładałam na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Teraz wystarczy nałożyć warzywa na talerz.
Posypać je czarnym sezamem i pokrojoną dymką.
Na wierzch ułożyłam usmażoną rybę.
Można polać ją sosem chili.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2014/01/ryba-w-tempurze-z-warzywami-i-makaronem.html