ßßß
Kolejne danie z kuchni tajskiej. Pyszny makaron ryżowy z warzywami z pastą tom yum i sosem sojowym. Bardzo aromatyczne danie. Ja uwielbiam takie smaki, zresztą makaron z warzywami mogłabym jeść cały czas. I ten przepis również dodaje do konkursu z marką House of Asia .Jeżeli chcecie możecie dodać do makaronu podsmażonego kurczaka, posypać dodatkowo sezamem. Tutaj nic nas nie ogranicza.Zapraszam :-)Składniki:- 1 czerwona papryka- 2 cebule szalotki- duży ząbek czosnku- połowa główki średniej kapusty pekińskiej- 2 marchewki, połowa selera, pietruszka, kawałek pora (ogólnie włoszczyzny ma być 400-450 g)- 400 g brązowych pieczarek- pół łyżeczki suszonej bazylii- 2-3 łyżeczki pasty tom yum- łyżeczka świeżego, startego imbiru- 100 ml wody- sól, pieprz- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego- makaron ryżowy - 200 g- olej koksowy do smażeniaWykonanie:Pieczarki kroimy w plasterki, rozgrzewamy patelnię (najlepiej taką głęboką), dodajemy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy pieczarki. Szalotkę kroimy w piórka, paprykę na kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w drobne słupki. Natomiast por kroimy w plasterki.Wszystko dorzucamy do podsmażonych pieczarek, dodajemy odrobinę wody i dusimy. Warzywa mają zostać lekko chrupiące. Dodajemy pokrojony drobno czosnek, starty imbir (możemy użyć w proszku), sos sojowy, pastę tom yum, suszoną bazylię i na koniec wrzucamy posiekaną kapustę pekińską (garść odkładamy na potem do dekoracji). Mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, odsączamy na sitku i przelewamy zimną wodą, dodajemy do warzyw i chwilkę wszystko razem dusimy, mieszamy, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Danie przekładamy do miseczek, dekorujemy kapustą pekińską.Smacznego.