Wykonanie

Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego.Można potraktować je jako
sałatkę owiniętą w
papier ryżowy.Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków.Składniki można dobierać dowolnie.Idealne są
krewetki,
kurczak,przeróżne warzywa,
makaron ryżowy lub nawet
owoce.Idealne dla wegetarian.Ja do nich nie należę więc dodałam
pierś z kurczaka.Można ją oczywiście pominąć.Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, niestety potrzeba trochę czasu, chociażby na pokrojenie warzyw.

Składniki na farsz:
pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców)8-10 szt.
arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu1 szt.
marchewki1-2 szt. małych świeżych
ogórkówpół średniej
cukiniipół świeżej
papryki (dowolny kolor)6-8 szt.
pomidorów koktajlowych
dymka ( cienkie białe i zielone części)miękkie, dojrzałe
awokadoświeże listki
miętyliście
sałaty masłowej4 łyżki
oleju ( do
piersi z kurczaka)
sól,
pieprzSos do
kurczaka:1-2 ząbki
czosnku4 łyżki
sosu worcester2 łyżki
sosu sojowegosól,
pieprzSos do podania:sok z 1 szt.
pomarańczysok z 1 szt. limonki/cytrynykawałek 2-3 cm świeżego
imbiruząbek
czosnkupół świeżej / suszonej
papryczki chili1 łyżka
miodu1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka
octu ryżowego
Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu.Usmażyłam na
oleju.

Pokroiłam w cienki paski:
marchewkę,
paprykę,
cukinię,
ogórka i
dymkę.
Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.

Warzywa można nakładać na płaty
ryżowe surowe.Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam
marchewkę z
cukinią.

Obrałam
awokado i pokroiłam w grubsze paski.
Skropiłam odrobiną
cytryny,żeby nie ściemniało.

Liście
sałaty i
mięty umyłam i osuszyłam.Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie.
Arkusz papieru ryżowego włożyłam do letniej
wody.Można w tym celu użyć po prostu dużego talerza.Ułożyłam go na blacie kuchennym.

Nakładałam kolejno:liść
sałaty( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),
kurczaka,
Marchewkę,
cukinię,
dymkę,
paprykę,
pomidory,
Awokado i liście
mięty.

Całość przyprawiłam
solą i
pieprzem.

Zawijałam sajgonki jak krokiety.

Układałam je na talerzu.Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu.Do miski starłam
czosnek,
imbir i dodałam
chili.

Wlałam świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy.

Wlałam świeżo wyciśnięty
sok z cytryny.
Miód.
Ocet ryżowy.
Sos rybny.

Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.

Do sosu można dodać świeże listki
mięty.

Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim.Smacznego!


Polecam równieżSAJGONKI Z
MIELONYM MIĘSEM,WARZYWAMI I
MAKARONEM RYŻOWYM