ßßß
Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego.Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy.Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków.Składniki można dobierać dowolnie.Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce.Idealne dla wegetarian.Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka.Można ją oczywiście pominąć.Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, niestety potrzeba trochę czasu, chociażby na pokrojenie warzyw.
Składniki na farsz:pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców)8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu1 szt. marchewki1-2 szt. małych świeżych ogórkówpół średniej cukiniipół świeżej papryki (dowolny kolor)6-8 szt. pomidorów koktajlowychdymka ( cienkie białe i zielone części)miękkie, dojrzałe awokadoświeże listki miętyliście sałaty masłowej4 łyżki oleju ( do piersi z kurczaka)sól, pieprzSos do kurczaka:1-2 ząbki czosnku4 łyżki sosu worcester2 łyżki sosu sojowegosól,pieprzSos do podania:sok z 1 szt. pomarańczysok z 1 szt. limonki/cytrynykawałek 2-3 cm świeżego imbiruząbek czosnkupół świeżej / suszonej papryczki chili1 łyżka miodu1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego
Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu.Usmażyłam na oleju.
Pokroiłam w cienki paski:marchewkę,paprykę,cukinię,ogórka i dymkę.Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.
Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe.Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią.
Obrałam awokado i pokroiłam w grubsze paski.Skropiłam odrobiną cytryny,żeby nie ściemniało.
Liście sałaty i mięty umyłam i osuszyłam.Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie.Arkusz papieru ryżowego włożyłam do letniej wody.Można w tym celu użyć po prostu dużego talerza.Ułożyłam go na blacie kuchennym.
Nakładałam kolejno:liść sałaty( ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki),kurczaka,
Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory,
Awokado i liście mięty.
Całość przyprawiłam solą i pieprzem.
Zawijałam sajgonki jak krokiety.
Układałam je na talerzu.Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu.Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili.
Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Miód.
Ocet ryżowy.
Sos rybny.
Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.
Do sosu można dodać świeże listki mięty.
Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim.Smacznego!
Polecam równieżSAJGONKI Z MIELONYM MIĘSEM,WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM