Wykonanie
Takie smaki lubimy! :-)Zwykle lubimy w lokalu, a tym razem polubiliśmy i w domu! ;-)Mocno rozgrzewające danie jednogarnkowe to idealny pomysł na obiad czy kolację.Dla chcącego nic trudnego - a tak na poważnie - przygotowanie tego dania, to żadna filozofia, wystarczy odpowiedni dobór składników, a sukces murowany!Spróbujecie?Na prawdę warto! ;-)
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):2
piersi z kurczaka1 średniej wielkości
cukinię1 małą
czerwoną paprykę1
marchewgarść
grzybów mun (suszone można spokojnie kupić w marketach) np. Tao Tao8-10 plasterków
bambusa (do kupienia w marketach w
wodnej zalewie w słoikach)
kiełki fasoli mung,
soczewicy i
cieciorki (w markecie kupiłam mieszankę
kiełków na patelnię)2-3
ostre papryczki chilli2 centymetrowy kawałek
imbiru2-3 ząbki
czosnkusos sojowyostra mielona
paprykacurrypieprzsólostry sos
chilliolej ryżowyKrok po kroku:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy kostkę i wrzucamy do pojemnika.Połowę
imbiru (nie musimy zdejmować skórki),
czosnek i
papryczki chilli siekamy i dodajemy do
kurczaka. Całość zalewamy
ostrym sosem
chilli i 2-3 łyżkami
oleju. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Grzyby mun zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na 30 minut.
Cukinię,
marchew,
paprykę kroimy w słupki, a
grzyby w paseczki. Resztę
imbiru siekamy.Zamarynowanego
kurczaka wrzucamy do garnka i już bez dodatku tłuszczu smażymy.Gdy
kurczak będzie podsmażony dodajemy
marchew,
cukinię i
paprykę i podlewamy odrobiną
wody. Mieszamy od czasu do czasu.Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy
grzyby mun i dusimy wszystko przez ok. 10 minut.Dodajemy
imbir i doprawiamy do smaku
sosem sojowym, ostrą mieloną
papryką,
pieprzem, ewentualnie
solą i
curry.Pod koniec dodajemy
bambus, wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na gazie jeszcze ok. 2-3 minuty.Podajemy z
ryżem ugotowanym z
solą i
curry.Smacznego! :-)
Wypróbujcie i koniecznie
dajcie znać jak Wam smakowało! :-)