ßßß Cookit - przepis na Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona chińskiej kuchni.
Tym razem aromatyczny kurczak z makaronem ryżowym.
Pyszne, lekkie i szybkie danie - idealne na obiad w upalny dzień.
Warto trochę poeksperymentować w kuchni
- gorąco Was do tego namawiam! :-)
Potrzebujemy (dla 2 osób):
2 piersi z kurczaka
1 małą czerwoną paprykę
1 średnią marchewkę
garść suszonych grzybów mun (do kupienia w marketach) np. Tao Tao
kilka pędów bambusa (można kupić w zalewie)
3 ząbki czosnku
2 ostre papryczki
2 cm kawałek świeżego imbiru
opakowanie makaronu ryżowego
sos sojowy
pieprz
olej ryżowy
Krok po kroku:
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami oleju, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony w plasterki czosnek, papryczki oraz pokrojony w półplasterki lub starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy i kroimy w paseczki.
Paprykę i marchew myjemy, marchew obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.
Wyciągamy kurczaka z lodówki i całość przekładamy na patelnię i smażymy już bez dodatku tłuszczu. Stopniowo dodajemy marchew, paprykę, grzyby mun i na końcu bambusa. Doprawiamy według uznania sosem sojowym, pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/06/kurczak-po-chinsku-z-makaronem-ryzowym.html