Wykonanie
Kolejna odsłona chińskiej kuchni.Tym razem aromatyczny
kurczak z
makaronem ryżowym.Pyszne, lekkie i szybkie danie - idealne na obiad w upalny dzień.Warto trochę poeksperymentować w kuchni- gorąco Was do tego namawiam! :-)
Potrzebujemy (dla 2 osób):2
piersi z kurczaka1 małą
czerwoną paprykę1 średnią
marchewkęgarść
suszonych grzybów mun (do kupienia w marketach) np. Tao Taokilka
pędów bambusa (można kupić w zalewie)3 ząbki
czosnku2
ostre papryczki2 cm kawałek świeżego
imbiruopakowanie
makaronu ryżowegosos sojowypieprzolej ryżowyKrok po kroku:
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy kilkoma łyżkami
oleju, dodajemy łyżkę
sosu sojowego, pokrojony w plasterki
czosnek, papryczki oraz pokrojony w półplasterki lub starty
imbir. Wszystko dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy i kroimy w paseczki.
Paprykę i
marchew myjemy,
marchew obieramy ze skórki i kroimy w paseczki.Wyciągamy
kurczaka z lodówki i całość przekładamy na patelnię i smażymy już bez dodatku tłuszczu. Stopniowo dodajemy
marchew,
paprykę,
grzyby mun i na końcu
bambusa. Doprawiamy według uznania
sosem sojowym,
pieprzem lub innymi ulubionymi
przyprawami.
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.Smacznego! :-)