Wykonanie
Moi
drodzy! Dzisiejszy wpis dedykowany jest szczególnie osobom, które dopiero są na początku. Na początku czego? Na początku
drogi, z której chyba nie ma odwrotu, bo kiedy uświadomimy sobie, że spożywanie zwierząt i ich pochodnych wzbudza w nas wewnętrzną niechęć, pewnie już nigdy nie będziemy mogli z takim luzem zajadać kotleta, jak w dobrych (a raczej strasznych) czasach błogiej nieświadomości. No dobrze, pomysł jest, ale od czego tu zacząć. Lata przyzwyczajeń i wmawianych nam teorii robią swoje, ślinka cieknie nam, gdy czujemy znajomy zapach, a tu rozum
mówi, że nie.O tym, jak to było w moim przypadku napiszę innym razem, tym bardziej, że często mnie o to pytacie.Dziś jednak chciałabym szybko przejść do części praktycznej, czyli wiemy już, że chcemy być wegetarianinem i chcemy przejść do realizacji. Oczywiście należy zasięgnąć informacji, zastanowić się nad tym, jakie produkty zamienić i na jakie oraz poszukać inspiracji. Zanim jednak uda nam się wprowadzić naszą teorię w życie, upłynie nieco czasu. Aby ten proces przyśpieszyć, warto sięgnąć po gotowe rozwiązania, które pomogą nam szybko przejść do czynów.Rewelacyjnym rozwiązaniem jest serwis Dieta VEGE . Jest on skierowany do wegetarian i tych, którzy chcą nimi zostać, a także do osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy i poprawić swoje nawyki żywieniowe.Przepisy przygotowane są przez dietetyka, są bardzo łatwe i nawet ja sobie z nimi poradziłam, a jak wiecie, trzymanie się przepisów nie przychodzi mi łatwo. Tym razem starałam się i nawet ważyłam wszystkie składniki według wskazówek. Ta czynność uświadomiła mi, że prawdopodobnie wszyscy gotujemy, a tym samym jemy za duże porcje. I co tu się dziwić, że wielu z nas ma nadwagę, po prostu za dużo jemy. Musielibyście moją minę widzieć, kiedy zważyłam 30 g
makaronu (na zdjęciu w tym maluteńkim garnuszku, nawet nieco więcej). Taka porcja to jak dla kota, pomyślałam. Sama zawsze gotuję na oko, ładuję pół gara
makaronu, stawiam na
stole i jemy. Serwujemy sobie dokładkę,
potem następną... Ostrzegam Was przed taką metodą. W takiej sytuacji zjecie o wiele więcej, niż kiedy mielibyście jedną porządną porcję beż możliwości dokładki. Eksperymenty naukowe to potwierdzają. Chociażby po to warto skorzystać z serwisu, aby zweryfikować swoje przyzwyczajenia i
mieć zdrowy punkt odniesienia.Wszystkie trzy dania smakowały mi wyśmienicie. Kombinacje smaków bardzo wyważone. Najbardziej zaskoczyła mnie
sałatka na kolację, dressing z
sosem sojowym pasował genialnie do reszty składników, szczególnie do
mango. Zdecydowanie przygarniam ten przepis.Zachęcam do wypróbowania, jeśli jesteście już na dalszym etapie i potrzebujecie przepisów wegańskich, bardzo łatwo można je dopasować.W najbliższym czasie będzie tutaj całe mnóstwo przepisów na wegetariańskie grillowanie, właśnie z tego serwisu, zaglądajcie!Za tydzień zapraszam na konkurs, w którym będzie można takie diety wygrać.Śniadanie:Pasta z
groszku:
groszek zielony (świeży lub mrożony) (100 g)
śmietana 18% tłuszczu - 2 łyżki (50 ml)
bułka grahamka - 1/2 szt. (25 g)
pieprz,
sólSposób przyrządzania:1.
Groszek zblanszować przez 2 minuty we wrzątku2. Ostudzić i zmiksować go z
solą,
pieprzem oraz
śmietaną. Jeśli całość jest za gęsta, dodać odrobinę
wody.Obiad
Bakłażan faszerowany
makaronem,
mozzarellą i
pomidoramibakłażan - 1/2 szt. (120 g)
makaron rurki (30 g)
cebula - 1/4 szt. (30 g)
czosnek - 1 ząbek (5 g)
ser mozzarella - 1/2 szt. (60 g)
bazylia świeża (10 g)
pomidory krojone w sosie własnym - 1/2 opakowania (120 g)
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
sól,
pieprz,
oreganoSposób przyrządzania:1. Piekarnik nagrzać do 200°C.
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Nożem ponacinać miąższ w kratkę nie przecinając skórki. Doprawić
solą,
pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut.2. W międzyczasie ugotować
makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić.3. Na patelni podgrzać 1 łyżkę
oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Dodać starty
czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać wydrążony i pokrojony w kostkę miąższ
bakłażana i smażyć przez 2 - 3 minuty. Dodać
sos pomidorowy, wymieszać i zagotować.4. Odstawić z ognia i wymieszać z
makaronem oraz pokrojoną w kosteczkę
mozzarellą. Farsz nałożyć do wydrążonych
bakłażanów i zapiekać przez 15 minut. Posypać listkami
bazylii i podawać.Kolacja
Sałatkamieszanka
sałat (70 g)
mango - 1/2 szt. (140 g)
cebula dymka - 1 szt. (28 g)
orzechy nerkowca (10 g)
kolendra, posiekana - 2 łyżki (12 g)
sos sojowy, jasny - 1 łyżeczka (5 ml)
olej słonecznikowy - 1 łyżeczka (5 ml)
sól,
pieprz,
płatki chiliSposób przyrządzania:1. Mieszankę
sałat umyć, osuszyć.2.
Mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki.3.
Cebulę i
orzechy posiekać.4. Przygotować dressing z
oleju,
sosu sojowego i przypraw.5. Do miseczki włożyć mieszankę
sałat,
mango,
cebulę,
orzechy polać dressingiem i posypać posiekaną
kolendrą.Przepisy pochodzą z diety wegetariańskiej Dieta VEGEWpis sponsorowany