ßßß

Makaron z aromatycznymi pomidorkami kok tajlowymi, mozzarellą, listkami świeżej bazylii oraz s osem p omidorowym to niezwykle pros te i szyb kie da nie idealne na codzienny, błyskawiczny obiad. Ta wegetariańska p otrawa, mimo sw ej prostoty jest bardzo smaczna, pożywna, pięknie prezentuj e się na talerzu i kus i soczystymi barwami .
300 g makaronupuszka krojonych pomidorów lub ok. 400 g passaty pomidorowej2 ząbki czosnku
duża cebulabazylia suszonasólpieprzoliwa z oliwekok. 150 g pomidorków koktajlowychok. 150 g mini mozzarelli (lub zwykłej - pokrojonej w kostkę)garść śwież ych liści bazylii
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente.W tym samym czasie cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę.Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu.Do całości dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ok. 1/2 łyżeczki suszonej bazylii. Na końcu do dajemy pomidorki k oktajlowe, mozzarellę i przez moment podgrzewam y .Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem.Całość posyp ujemy świeżymi listkami bazylii, a wszystko świeżo zmielonym pieprzem .





