Wykonanie
Makaron z aromatycznymi
pomidorkami kok tajlowymi,
mozzarellą, listkami świeżej
bazylii oraz s osem p
omidorowym to niezwykle pros te i szyb kie da nie idealne na codzienny, błyskawiczny obiad. Ta wegetariańska p otrawa, mimo sw ej prostoty jest bardzo smaczna, pożywna, pięknie prezentuj e się na talerzu i kus i soczystymi barwami .
300 g
makaronupuszka krojonych
pomidorów lub ok. 400 g passaty pomidorowej2 ząbki
czosnkuduża
cebulabazylia suszona
sólpieprzoliwa z oliwekok. 150 g
pomidorków koktajlowychok. 150 g mini
mozzarelli (lub zwykłej - pokrojonej w kostkę)garść śwież ych liści
bazyliiMakaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente.W tym samym czasie
cebulę i
czosnek siekamy w drobna kosteczkę.Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość
oliwy i wrzucamy
cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy
czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu.Do całości dodajemy
pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz ok. 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii. Na końcu do dajemy
pomidorki k oktajlowe,
mozzarellę i przez moment podgrzewam y .
Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką
oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem.Całość posyp ujemy świeżymi listkami
bazylii, a wszystko świeżo zmielonym
pieprzem .