Wykonanie
Pyszna, chrupiąca, lekko czosnkowa
bagietka + słodkie
pomidory i ciągnąca się
mozzarella to wspaniały pomysł na ciepłe śniadanie, kolację czy popołudniową przekąskę.Oryginalny przepis pochodzi z Włoch - stąd też nazwa tej pysznej grzanki. Każdy kto raz spróbuje bruschettę zakocha się w jej smaku bez pamięci ...
Składniki:1
bagietka2-3
pomidory (dojrzałe i słodkie)1 drobno posiekana
cebula1 ząbek
czosnku, posiekany
bazylia - najlepiej świeża
sólpieprzmozzarellaoliwaWykonanie:
W miseczce mieszamy:
oliwę, drobno posiekany ząbek
czosnku,połowę posiekanych listków
bazylii. Odstawiamy na 0.5h.
Bagietkę kroimy na ukośne kromki.
Pomidory parzymy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę usuwając przy tym pestki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pozostałą
bazylię siekamy.W miseczce mieszamy:
pomidory,
cebulę,
bazylię i wsypujemy
mozzarellę.Piekarnik nagrzewamy do 200st, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kromkę
bagietki moczymy w
oliwie z
czosnkiem układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok 5-7 minut, aby się podpiekły. Następnie wyjmujemy i na każdą kromkę nakładamy naszą mieszankę
pomidorową. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5-7 min.