ßßß Cookit - przepis na BRUSCHETTA Z POMIDORAMI

BRUSCHETTA Z POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Pyszna, chrupiąca, lekko czosnkowa bagietka + słodkie pomidory i ciągnąca się mozzarella to wspaniały pomysł na ciepłe śniadanie, kolację czy popołudniową przekąskę.
Oryginalny przepis pochodzi z Włoch - stąd też nazwa tej pysznej grzanki. Każdy kto raz spróbuje bruschettę zakocha się w jej smaku bez pamięci ...
Składniki:
1 bagietka
2-3 pomidory (dojrzałe i słodkie)
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku, posiekany
bazylia - najlepiej świeża
sól
pieprz
mozzarella
oliwa
Wykonanie:
W miseczce mieszamy: oliwę, drobno posiekany ząbek czosnku,połowę posiekanych listków bazylii. Odstawiamy na 0.5h. Bagietkę kroimy na ukośne kromki. Pomidory parzymy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę usuwając przy tym pestki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pozostałą bazylię siekamy.W miseczce mieszamy:pomidory, cebulę, bazylię i wsypujemy mozzarellę.
Piekarnik nagrzewamy do 200st, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kromkę bagietki moczymy w oliwie z czosnkiem układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok 5-7 minut, aby się podpiekły. Następnie wyjmujemy i na każdą kromkę nakładamy naszą mieszankę pomidorową. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5-7 min.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/bruschetta-z-pomidorami.html