Propozycja na lekki (dietetyczny) makaron z bazylią, mozzarellą oraz pomidorkami cherry.Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!Składniki :makaron wstążki250 g pomidorków cherry5 kuleczek małej mozzarellikubek świeżej bazylii3 ząbki czosnkugłówka cebulioliwa z oliweksól, pieprzocet winnyPrzygotowanie:W pierwszej kolejności gotujemy osoloną wodę na makaron. Do wrzątku wsypujemy makaron i dodajemy trochę oliwy z oliwek. Makaron mieszamy od czasu do czasu. Po ugotowaniu makaronu i odcedzeniu wody wsypujemy makaron do pojemnika i dodajemy 2-3 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy całość.Na patelnię wrzucamy posiekany (wygnieciony) czosnek i całość smażymy na oliwie z oliwek do zarumienienia. W czasie smażenia kroimy pomidorki na ćwiartki i siekamy bazylię. Przygotowane produkty dorzucamy na patelnię i mieszamy (uważamy, aby pomidorki się nie rozpaćkały). Następnie dodajemy sól i pieprz oraz łyżeczkę octu winnego, który nadaje słodkości pomidorkom. Kroimy kulki mozzarelli na mniejsze kawałeczki i dorzucamy do całości, mieszamy wszystko. W ostatniej operacji dodajemy przygotowany makaron, mieszamy delikatnie całość do roztopienia mozzarelli. Przygotowany makaron starcza spokojnie na 3 porcję.