Wykonanie
Słoneczna tarta ze
szpinakiem i
fetaTartę można przyrządzić na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję Wam bardzo dekoracyjną tartę ze
szpinakiem. Prosta i pyszna
tarta odrywana, która wspaniale pasuje do bufetu, typu “hand pies”. Wytrawne tarty robię często, choć ostatnio całkiem o nich zapomniałam.
Tarta szpinakowa to moja ulubiona. Często łączę
szpinak z
wędzonym łososiem jak w tej tarcie . Ponieważ
szpinak jest neutralny w smaku, można go skomponować z czymś bardziej wyrazistym w smaku. Dzisiaj zdecydowałam się na owczą
feta.

Składniki:Ciasto na tartę360 g
mąki250 g
masła, zimnego2 łyżki zimnej
wodyNadzienie do tarty400 g
świeżego szpinaku1 mała
cebula1 ząbek
czosnku150 g
feta6
suszonych pomidorów w
oliwie1
jajko2 łyżki
oliwysól i
pieprz do smaku1 łyżka
sezamu do posypania

Posiekaj
masło nożem, dodaj
mąkę,
wodę i zagnieć delikatnie ciasto na tartę,
owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Przystąp do przyrządzania nadzienia. Opłucz
szpinak i pokrój grubo. Pokrój
cebulę w kostkę i podsmaż na
oliwie, dodaj
szpinak i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Zgnieć
feta widelcem, pokrój
pomidory, dodaj
jajko,
szpinak i wszystko wymieszaj.Rozwałkuj ciasto na dwa okrągłe placki, jeden placek większy o 2 cm. Ułóż mniejszy placek na blasze wyłożonej pergaminem. Ułóż na placku nadzienie, na środku uformuj kulę, a wzdłuż brzegu uformuj
krąg. Przykryj nadzienie większym plackiem. Na środku połóż do góry dnem miseczkę o średnicy co uformowana kula nadzienia. Nożem natnij tartę w koło do brzegów miski i każdy kawałek wykręć nadzieniem do góry. Posmaruj
olejem i posyp
sezamem. Piecz tartę na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu około 10 stopni więcej) przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Do tarty świetnie pasuje dip na bazie
jogurtu. Przyrządziłam go tutaj z
czosnkiem i mieszanką
ziołową przypraw jak
oregano,
bazylia i
papryka.Polecane przepisyMoja
tarta szpinakowa z
wędzonym łososiemRustykalna
sałatka ziemniaczanaGrillowane
polędwiczki i warzywaWytrawna
tarta z
burakami, botwiną i
fetąPierożki z
ciasta francuskiego nadziewane
serem