ßßß
Składniki na 2 porcje:1 opakowanie ciasta francuskiego – 450 g1 cebula średniej wielkości250 – 300 g szpinaku świeżego bądź mrożonegokilka plastrów szynkikilka plastrów sera żółtego1 jajkosezam do posypaniasól, pieprzSposób przygotowania:Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie grubo posiekać.Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, kiedy się zeszkli dodać posiekany szpinak, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i smażyć aż do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody, po czym pozostawić do przestygnięcia.Ciasto francuskie rozwinąć i przełożyć na papier do pieczenia. Na środku ponakłuwać ciasto widelcem (tak jak na zdjęciu nr. 2). Następnie nałożyć plastry szynki, szpinak oraz plastry sera.Boki ciasta z prawej i lewej strony nałożyć na siebie. Liczba wyciętych pasków powinna zgadzać się zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie. Następnie nakładać paski na przemian tworząc warkocz.Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Piec w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
