Wykonanie
29 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemKiedy wpada się w rutynę przygotowywania wciąż tych samych, znanych już posiłków przychodzi do głowy pomysł, by stworzyć coś nowego. Do warkocza ze
szpinakiem byłam trochę sceptycznie nastawiona, bałam się, że dla dwóch osób może być niezbyt obfitym posiłkiem, lecz myliłam się. Pachnące, apetyczne i bardzo atrakcyjne z wyglądu to wszystko, co charakteryzuje to danie. Może stanowić ono pełne, obfite śniadanie dla dwóch osób. Pamiętajcie - ważne jest, by obserwować ciasto podczas pieczenia ponieważ może się przypalić.Zapiekanka z
ciasta francuskiego ze
szpinakiem,
szynką i
serem
Składniki na 2 porcje:1 opakowanie
ciasta francuskiego – 450 g1
cebula średniej wielkości250 – 300 g
szpinaku świeżego bądź mrożonegokilka plastrów
szynkikilka plastrów
sera żółtego1
jajkosezam do posypania
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Szpinak umyć pod bieżącą
wodą, osuszyć a następnie grubo posiekać.
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i delikatnie podsmażyć, kiedy się zeszkli dodać posiekany
szpinak, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku i smażyć aż do momentu, gdy wyparuje nadmiar
wody, po czym pozostawić do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozwinąć i przełożyć na papier do pieczenia. Na środku ponakłuwać ciasto widelcem (tak jak na zdjęciu nr. 2). Następnie nałożyć plastry
szynki,
szpinak oraz plastry
sera.Boki ciasta z prawej i lewej strony nałożyć na siebie. Liczba wyciętych pasków powinna zgadzać się zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie. Następnie nakładać paski na przemian tworząc warkocz.Ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
sezamem.Piec w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

