ßßß
Ciasto francuskie ma wielorakie zastosowanie, można je podawać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam warkocz z brokułami i kurczakiem stał się on jednym z naszych ulubionych dań. A że w dodatku jestem wielką fanką wszelkich dań z ciasta francuskiego, nie ustaję w poszukiwaniu nowych smaków i kombinowaniu różnych nadzień do wszelkiego rodzaju warkoczy i zawijańców. Ostatnio wypróbowałam francuskie ciasto ze szpinakiem, serem i szynką. Jak zawsze szybko, prosto i pysznie:) W przepisie znajdziecie też dokładny opis jak krok po kroku złożyć idealny warkocz – kłosik, który i na gościach i domownikach zrobi niemałe wrażenie.Co nam będzie potrzebne:– opakowanie gotowego ciasta francuskiego– opakowanie świeżego szpinaku ok. 250 g (można zastąpić mrożonym)– 1 cebula– 1 łyżeczka masła– kilka plasterków szynki– kilka cienkich plasterków żółtego sera– 1 jajko do smarowania– sól, pieprz do smaku– sezam do posypaniaPrzygotowanie:Świeży szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, siekamy niezbyt drobnoCebulę obieramy i kroimy w drobną kostkęNa patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę, lekko podsmażamy, a kiedy się zeszkli dodajemy posiekamy szpinak, podsmażamy aż straci objętość i wyparuje cała ewentualna woda, na końcu lekko solimy i dodajemy odrobinę pieprzu do smakuCiasto francuskie rozkładamy na płasko, zostawiamy je na pergaminie, w które jest zawinięte – posłuży nam za papier do pieczeniaŚrodek ciasta nakłuwamy lekko widelcem, tak jak pokazane na zdjęciu, nakładamy kilka plasterków szynki, wykładamy przestudzony szpinak, na końcu wykładamy serPrzeciwległe końce ciasta składamy (fot. 4), boki nacinamy w paski (liczba pasków powinna się zgadzać po jednej i drugiej stronie) i nakładamy paski na siebie, na zmianę z jednej i drugiej strony, aż utworzy się warkocz
Złożone ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub suszonymi ziołamiPieczemy w 220ºC ok. 12-15 min. – czas zależy od piekarnika, dlatego warto sprawdzać, czy ciasto się nie przypala. Ciasto francuskie jest delikatne i dość szybko się rumieni, gdyby więc tak się zdarzyło, że ciasto zbyt szybko brązowieje wystarczy przykryć je w trakcie pieczenia kawałkiem folii aluminiowejTaki warkocz z ciasta francuskiego fantastycznie sprawdza się jako danie obiadowe, doskonale smakuję jednak też na zimno, jako przekąska, jeśli więc jeszcze go nie wypróbowaliście, koniecznie zróbcie to teraz:) Smacznego!
Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments