Wykonanie
Ciekawie wyglądające a bardzo proste do przygotowania danie. Smakuje zarówno dobrze na ciepło jak i zimno. Coś dla fanów
ciasta francuskiego i
szpinaku :)Składniki :* 1 arkusz
ciasta francuskiego,* 1
pierś z kurczaka,* 1
cebula,* 2 ząbki
czosnku,* 250 g
szpinaku,* 50 g
sera feta,* kilka
suszonych pomidorów,*
sól,
pieprz,*
oliwa,*
jajko,* 4 łyżki
sezamu,Przygotowanie :
Pierś z kurczaka pokrój w dość drobne kawałki, przypraw
solą i
pieprzem.Na dużej patelni rozgrzej trochę
oliwy, podsmaż
kurczaka przez 5 minut.
Cebulę i
czosnek drobno posiekaj, dodaj do podsmażonego
kurczaka i smaż do czasu aż
cebula się zrumieni.
Szpinak pokrój ( nie musi być bardzo drobno) i dodaj na patelnie, smaż do czasu aż zmięknie ( około 5 minut), dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia, środek nakłuj widelcem a brzegi pokrój w paski.Na środkowej części ułóż przygotowany farsz, dodaj pokruszony
ser feta i pokrojone
suszone pomidory.Ciasto zawijaj paskami na przemian, posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp
sezamem.Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.