ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 1 sztuk
szpinak 250 gramów
ser mielony półtłusty 150 gramów
ser feta 100 gramów
pomidorki cherry według uznania
czosnek 3 ząbki
jajka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
oliwa według uznania
Wykonanie:
Ciastem francuskim wyłożyć dno i brzegi formy do tarty wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta odciąć nożem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Oczyszczone liście szpinaku wrzucić na 1,5 minuty do wrzącej wody i odcedzić. Ostudzone pokroić na kawałki. Oczyszczoną cebulę posiekać, a czosnek zmiażdżyć i razem zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i chwile dusić, aż odparuje nadmiar wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z mielonym serem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z jajkiem. Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, obłożyć przekrojonymi na pół kilkoma pomidorkami i posypać pokruszonym serem feta. Zapiekać w piekarniku kolejne 15-20 minut, aż masa się zetnie.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10849/Tarta-ze-szpinakiem