ßßß Cookit - przepis na TARTA FRANCUSKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

TARTA FRANCUSKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g szpinaku
kilka plastrów suszonych pomidorów
1/2 sera feta
2 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
śmietanka 30%
2 jajka
oliwa
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C
Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś do czasu, aż szpinak się skurczy.
Roztrzep w szklance śmietanę i jajko
Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj.
Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką.
Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny.
Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2015/11/tarta-francuska-ze-szpinakiem-feta-i.html