Wykonanie
Niedługo, bo już za 5 tygodni, udamy się na długo wyczekiwany wyjazd do Hiszpanii:) Będzie to na pewno ciekawe doświadczenie
między innymi smakowe. Uwielbiam hiszpańską kuchnię! Na pewno przywiozę z tego wypadu wiele smaków i polecanych miejsc do odwiedzenia, którymi się podzielę.Tym razem, przygotowując się już na hiszpańskie smaki, na obiad zaserwowałam polsko-hiszpańską tortillę. W tym wydaniu jest na prawdę prosta i całkiem szybka w przygotowaniu.Ważne, by przyrządzając ją wybrać patelnię, która jest średnicy takiej jak talerz - gdyż później będziemy przekładać tortillę z patelni na talerz i przerzucać ponownie na patelnię:)Poniżej moja wariacja na temat tortilli - inspirowana przepisem na kwestii smaku.Co potrzebujemy: na patelnię o średnicy 24 cm5 małych
ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w kostkę1
cebula pokrojona w kostkę150g liści
szpinaku - umytych i pokrojonych2 ząbki
czosnkuoliwa do smażenia4
jajka120g
sera feta pokrojonego w kostkę2 łyżki
mascarponepieprz,
sól6
pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół70g tartej
mozzarelli lub plastry
cheddara lub innego
sera1. Na patelni, na której będziemy przygotowywać tortillę, rozgrzewamy łyżkę
oliwy. Wrzucamy
ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor przez 3 minuty. Dodajemy
cebulę i smażymy razem 5 minut. Przerzucamy do większej miseczki.2. Na tę samą patelnię dajemy łyżkę
oliwy i rozgrzewamy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po chwili dodajemy
szpinak i podsmażamy go mieszając przez 4 minuty. Przerzucamy do miski z
ziemniakami.3. W większej misce rozmieszaj
jajka,
mascarpone z
solą i
pieprzem. Dodaj
fetę i
ziemniaki ze
szpinakiem i mieszamy wszystko razem.4. Rozgrzewamy mocno patelnię z łyżką
oliwy i łyżką
masła. Jak już będzie bardzo gorąca wlewamy na nią masę z miski. Porusz patelnią, by płynna masa rozlała się po całej powierzchni i przeleciała na spód. Smażymy na średnim ogniu, pod przykryciem, jakieś 8 minut.5. Zdejmujemy pokrywkę i kładziemy na patelni talerz. Odwracamy patelnię go góry nogami tak, by nasza tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuwamy ją ponownie na patelnię. Posypać
serem i przykryć. Odstawić na wyłączoną kuchenkę i potrzymać tak ze 3 minuty, do roztopienia
sera. Zsunąć na talerz i cieszyć się pysznym obiadem:)Moja się nieco za bardzo zarumieniła, bo zapomniałam, ze ją wstawiłam... ale to nie zmienia faktu, że dobra i pożywna była:)