Wykonanie
Czyli po prostu roladki z
cukinii. Lub, jak w oryginalnym przepisie, z
bakłażana za którym niespecjalnie przepadam więc wybrałam
cukinię. Ja nadziałam roladki różnymi
serami ale można użyć
oliwek czy
anchois. Involtini można podać z
makaronem lub nadziać
kuskusem, ale nie chciałam, żeby przystawka zmieniła mi się w pełne danie. Taka przekąska sprawdzi się doskonale na imprezie! Nie tylko w karnawale:) Ale.. zabawa z
cukinią zajmuje trochę czasu (pieczenie, zwijanie) dlatego nie polecam robienia ich w dniu imprezy jeśli jeszcze macie milion rzeczy do przygotowania. I mimo tego że są dość czasochłonne są fantastyczne i warto wypróbować ten przepis:)
Składniki:2
cukinie2 kulki
mozzarellipół opakowania
fety (100 g)puszka
pomidorów lub 2-3
pomidory3 ząbki
czosnku80 g
orzechów nerkowca50 g startego
cheddara (lub innego
sera)
jajkosólpieprzoliwaWykonanie:
Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Posmaruj
oliwą i zgrilluj. W misce wymieszaj
fetę,
czosnek, 1 kulkę
mozzarelli (porwij ją na kawałki),
orzechy nerkowca (posiekaj je wcześniej),
cheddar i
jajko. Przypraw
solą i
pieprzem. Gdy
cukinia przestygnie nakładaj farsz na plastry i zwijaj w roladki. Jeśli używasz świeżych
pomidorów pozbaw je skóry i zmiksuj.
Pomidory z puszki także zmiksuj. Roladki układaj w naczyniu żaroodpornym i zalej
sosem pomidorowym. Druga kulkę
mozzarelli pokrój w paski i rozłóż je na sosie. Piecz ok 20- 25 min w temp. 190 stopni.Smacznego!