Wykonanie
Post sponsorowanyJeśli masz
jajka i jakieś warzywa w lodówce to prawdopodobnie masz już pomysł na frittatę :) Właśnie to w niej kocham - jest idealna na wyczyszczenie lodówki, a przy tym pyszna i pożywna. Choć przypomina
śniadaniowy omlet to zdecydowanie bardziej polecam ją na obiad.Moja wersja z chorizo jest pikantna i treściwa, ale również wiosenna i kolorowa. Po prostu pycha! :)Składniki (dla 2 os.):warzywa na patelnię d'aucy* - FARMER z
przyprawą polską 300g (nie użyłam dołączonej
przyprawy)1 łyżka
oliwy200g
kiełbaski chorizo pikante (może być inna pikantna
kiełbasa)kilka (4-6)
pomidorków koktajlowych (lub innych małych
pomidorków)3 duże
jajkagarść rozdrobnionego ulubionego
sera (
feta, kozi,
mozzarella)40ml
mleka2 ząbki
czosnku pokrojone w cienkie talarkigarść posiekanej
dymki1 zielona
papryczka chilli drobno posiekana1/2 łyżeczki
płatków chillisólświeżo mielony
pieprz1/2 łyżeczki
suszonego oregano*skład mieszanki:
ziemniaki podsmażone 20% ,
cebula 19%,
pieczarki 15%,
fasola szparagowa 15%,
papryka 15%,
marchew 10%,
por 5% +
przyprawa polskaPrzygotowanie:Chorozio pokrój w talarki i podsmaż na suchej patelni, aż stanie się lekko chrupiące. Jak tylko zacznie się wytapiać tłuszcz z
kiełbaski na patelnię dorzuć
czosnek i
papryczkę chilli. Zdejmij chorizo,
czosnek i papryczkę z patelni i odlej tłuszcz, a następnie na tę samą patelnię wsyp
mieszankę warzyw. Smaż z dodatkiem
oliwy do momentu aż warzywa staną się miękkie. Dopraw je
solą,
pieprzem i
oregano. W tym czasie w osobnym naczyniu roztrzep
jajka z
mlekiem i dopraw je
solą oraz
pieprzem. Masą jajeczną zalej warzywa i pozostaw na małym ogniu. Jak masa przysmaży się od
spodu, a
jajka z wierzchu lekko się zetną przerzuć frittatę na drugą stronę przy pomocy dużego talerza. Ułóż na wierzchu chorizo, papryczkę, przepołowione
pomidorki koktajlowe oraz
ser i pozostaw na małym ogniu do momentu, aż
ser się rozpuści, a frittata przypiecze się od dołu.Chorizo, papryczkę,
pomidorki i
ser możesz oddać jeszcze przed zalaniem całości masą jajeczną.Frittatę możesz również piec w piekarniku, o ile Twoja patelnia się do tego nadaje.Gotową frittatę posyp posiekaną
dymką.Smacznego :)