ßßß Cookit - przepis na SER FETA ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I OREGANO

SER FETA ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I OREGANO

nazwa

Wykonanie

Danie, które pachnie wakacjami… szczególnie tymi spędzonymi w Grecji :)
Można je podawać jako przekąskę albo jako dodatek do dań mięsnych i rybnych (szczególnie tych przygotowywanych na grillu).
Oprócz smaku, na wyróżnienie zasługuje fakt, że danie to w zasadzie „robi się samo” ;)
Przepis zaczerpnięty ze strony GoodFood.
Składniki:
1 kostka (200g) sera feta
1 puszka (400g) pomidorów bez skórki* – odsączonych z soku
* Teraz, późnym latem, pomidory z puszki można zastąpić świeżymi. Potrzebnych będzie około 1/2 kg pomidorów obranych ze skórki (najlepiej takich podłużnych, które mają mało pestek i „zwarty miąższ”).
Dzięki komentarzowi Ojca Dyrektora (kolega blogowicz) wiem już, że jest to odmiana Lima.
1-2 ząbki czosnku
szczypta płatków chilli (lub mały kawałek świeżej papryczki chilli)
1 łyżka suszonego oregano (lub 2 łyżki posiekanych świeżych listków oregano)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek oraz chilli i smażyć 1-2 minuty. Dodać pokrojone i odsączone pomidory. Dusić na średnim ogniu (bez przykrycia!) przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku pieprzem, oregano i szczyptą soli. (Uwaga: Ostrożnie z solą! Sos będzie dodatkiem do słonego sera feta!)
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć duże kawałki sera feta. Całość zalać sosem pomidorowym. Zapiekać 20 minut.
Podawać jako dodatek do pieczonego/grillowanego mięsa, ryb lub warzyw (u mnie ze smażoną cukinią).
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/09/08/ser-feta-zapiekany-z-pomidorami-i-oregano