ßßß Cookit - przepis na Powitanie słońca - śniadaniowa pizza

Powitanie słońca - śniadaniowa pizza

nazwa

Wykonanie

Od 4 tygodni plażuję sobie z dość dobrym skutkiem. I to nie tylko zdrowotno/wagowym, ale też i kulinarnym. Nie sądziłam, że będąc na diecie można odkryć tyle cudownych przepisów .
Pizza powitanie słońca jest chyba najlepszym śniadaniem jakie do tej pory jadłam. Niestety równie pracochłonnym. Jednak na weekendowe poranki można sobie zafundować troszkę smakowitego luksusu. Wprawdzie porcja według oryginału to 1 połówka chlebka pita, ale ja po tej porcji miałam lekki niedosyt (chociaż przetrwałam do obiadu z normalną przekąską, czyli chyba jednak się najadłam).
Składniki (na 4 porcje):
5 łyżeczek oliwy z oliwek
4 filiżanki szpinaku (może być mrożony)
2 pełnoziarniste pity rozcięte pionowo
2 duże dojrzałe pomidory
4 duże jajka
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/3 filiżanki sera feta (lub mozarella)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 230stopni
Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżeczką oliwy, na średnim ogniu. Dodać szpinak i smażyć przez około 2,3 minuty.
Środek Pity posmarować oliwą (1 łyżeczką). Pity położyć na dużej blasze, naoliwioną stroną do góry i piec aż zbrązowieją, przez około 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
Podzielić pomidory i szpinak równo pomiędzy połówki chlebków, zostawiając środek wolny, na jajko. Wbić po 1 jajku na każdą pitę. Posolić i popieprzyć, włoż yć do piekarnika i piec aż żółtka się lekko zetną (około 8 – 10 minut). Posypać serkiem i znowu zapiekać aż ser zmięknie (około2 minuty). Podawać ciepłe.
Ingredients:
5 tsp extra-virgin olive
4 cups fresh spinach
2 whole pitas
2 tomatoes
4 eggs
1/4 tsp salt, black pepper each
1/3 cup feta cheese
Directions:
Heat the oven to 230C. Cut the pitas into 2 halves. Brush inside of each pita with 1 teaspoon oil.
In a large skillet, heat 1 teaspoon of the oil. Add spinach and cook for about 2 to 3 minutes.
Put the pitas, oiled side up, on a baking sheet and bake for about 5 minutes. Remove from the oven. Place the spinach and sliced tomatoes on the pita halves. Leave an empty place in the middle. Crack 1 egg onto each pita half. Season to taste. Place pitas again in the ocen and bake until yolks are lightly set for 8 to 10 minutes. Sprinkle with feta cheese and continue baking until cheese has softened, about 2 minutes more.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/09/Powitanie-slonca-sniadaniowa-pizza.html