Wykonanie
Od 4 tygodni plażuję sobie z dość dobrym skutkiem. I to nie tylko zdrowotno/wagowym, ale też i kulinarnym. Nie sądziłam, że będąc na diecie można odkryć tyle cudownych przepisów .Pizza powitanie słońca jest chyba najlepszym śniadaniem jakie do tej
pory jadłam. Niestety równie pracochłonnym. Jednak na weekendowe poranki można sobie zafundować troszkę smakowitego luksusu. Wprawdzie porcja według oryginału to 1 połówka
chlebka pita, ale ja po tej porcji miałam lekki niedosyt (chociaż przetrwałam do obiadu z normalną przekąską, czyli chyba jednak się najadłam).
Składniki (na 4 porcje):5 łyżeczek
oliwy z oliwek4 filiżanki
szpinaku (może być mrożony)2 pełnoziarniste
pity rozcięte pionowo2 duże dojrzałe
pomidory4 duże
jajka¼ łyżeczki
soli¼ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1/3 filiżanki
sera feta (lub
mozarella)
Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 230stopniNa dużej nieprzywierającej patelni rozgrzać 1 łyżeczką
oliwy, na średnim ogniu. Dodać
szpinak i smażyć przez około 2,3 minuty.Środek
Pity posmarować
oliwą (1 łyżeczką).
Pity położyć na dużej blasze, naoliwioną stroną do góry i piec aż zbrązowieją, przez około 5 minut. Wyjąć z piekarnika.Podzielić
pomidory i
szpinak równo pomiędzy połówki
chlebków, zostawiając środek wolny, na
jajko. Wbić po 1
jajku na każdą
pitę. Posolić i popieprzyć, włoż yć do piekarnika i piec aż
żółtka się lekko zetną (około 8 – 10 minut). Posypać
serkiem i znowu zapiekać aż
ser zmięknie (około2 minuty). Podawać ciepłe.
Ingredients:5 tsp extra-virgin
olive4 cups fresh spinach2 whole
pitas2 tomatoes4 eggs1/4 tsp salt, black pepper each1/3 cup
feta cheeseDirections:Heat the oven to 230C. Cut the
pitas into 2 halves. Brush inside of each
pita with 1 teaspoon oil.In a large skillet, heat 1 teaspoon of the oil. Add spinach and cook for about 2 to 3 minutes.Put the
pitas, oiled
side up, on a baking sheet and bake for about 5 minutes. Remove from the oven. Place the spinach and sliced tomatoes on the
pita halves. Leave an empty place in the middle. Crack 1 egg onto each
pita half. Season to taste. Place
pitas again in the ocen and bake until yolks are lightly set for 8 to 10 minutes. Sprinkle with
feta cheese and continue baking until cheese has softened, about 2 minutes
more.