Wykonanie
Jeśli znudziła się Wam tradycyjnie przyrządzana
pierś z kurczaka, proponuję zawinąć ją w
ciasto francuskie i upiec w piekarniku. Do tego ugotować
fasolkę szparagową, doprawić ją
sosem vinegret Knorra i obiad gotowy. Staram się jak najmniej używać gotowych
sosów czy innej przetworzonej żywności. Jednak
sosy sałatkowe Knorr bardzo lubię, ponieważ bardzo fajnie smakują i nie zawierają glutaminianu
sodu. Niestety w dzisiejszych czasach nie da się wyeliminować przetworzonych produktów w 100 %. Zjedzenie czegoś od czasu do czas na pewno nie zaszkodzi, a czasami pozwala zaoszczędzić czas, gdy musimy na szybko przygotować coś do jedzenia.Składniki, 2 porcje:
Kurczak:2 pojedyncze
piersi z kurczaka1 opakowanie
ciasta francuskiego4
suszone pomidory50 g
sera fetanasiona
sezamusól,
pieprzFasolka:400 g świeżej
fasolki szparagowej1/4 szklanki
oliwy z oliweksos francuski KnorrWykonanie:
Kurczak:
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek. W każdej piersi naciąć nożem kieszonkę, a następnie do każdej włożyć 2
suszone pomidory i
ser feta.
Mięso dobrze przyprawić
solą i
pieprzem.
Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego
boku, następnie ponacinać zgodnie z rysunkiem poniżej:
Mięso ułożyć na środku i zawijać. Najlepiej zacząć od góry i dołu. Lewy górny róg składać do środka,
potem prawy górny róg – też do środka, to samo z dolną częścią. Następnie ponacinane paski przekładać na przemian raz z lewej, raz z prawej strony do utworzenia warkocza. Tak samo postąpić z drugim filetem. Następnie ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 st.C. Ciasto powinno być ładnie rumiane.
Fasolka:
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować na parze. Ja gotuję około 8-10 minut. Wystudzić. Sos francuski połączyć z
oliwią z oliwek. Przygotowanym sosem polać
fasolkę.