Wykonanie
Obiad, obiad! Najważniejsza danie dnia, a ja dzisiaj nie miałam ochoty na gotowanie. Pustki w lodówce (czas wybrać się na jakieś porządne zakupy), przeziębienie, hałas na głową od samego rana (robią się mieszkania na strychu w naszej kamienicy), nic tylko zamówić pizzę. Ale kiedy już
doszłam do siebie po wiaderku
kawy wpadłam na olśniewającą pomysł,
polędwiczki wieprzowe w pieprznym sosie . Pomyślałam, że do tego dania użyję wszystkie rodzaje
pieprzu jakie mam w domu. Więc za nim ziarenka znalazły się w sosie powędrowały do moździerza…Nowy problem powstał z czym
polędwiczki podać. Zdecydowałam się na ciepłą
sałatkę z prażonej
kaszy gryczanej,
fasoli,
szparagów i
groszku. Wszystko akurat miałam pod ręką, więc szybko się uwinęłam. Obiad zaliczony i wcale nie byle jaki!
Polędwiczki wieprzowe w pieprznym sosieSkładniki: na 4 porcje500 g wieprzowej
polędwicy1 łyżka dobrze zmiażdżonych różnych ziaren
pieprzu, u mnie czarny,biały, zielony i czerwony1 łyżka
mąki2 łyżki
masła300 ml
śmietany100 ml
bulionu2 łyżki japońskiej soi2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka posiekanej
natki pietruszkigarść
suszonych pomidorów, u mnie w
oleju150
wędzonego boczku w cienkich plastrach1 mały
por
Pieprz zgnieć porządnie w moździerzu. Jeśli lubisz ostrzejsze dania zmiażdż więcej. Podziel
polędwiczki na plasterki i wymasuj
pieprzem. Zrumień
polędwiczki na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przełóż do głębokiego rondla lub głębokiej patelni. Na suchej patelni zrumień łyżkę
mąki, dodaj
masło i smaż przez 2 minuty. Dodaj
śmietanę,
bulion,
przecier pomidorowy,
soję i
suszone pomidory. Zamieszaj i zagotuj. Włóż
polędwiczki do sosu i gotuj przez 10 minut.
Boczek pokrój w cienkie plasterki i usmaż na suchej patelni. Dodaj pokrojony
por i smaż aż
por będzie miękki. Dodaj wszystko do sosu. Jeśli
sos jest za mało słony dodaj więcej soi. Na końcu posyp
pietruszką i lekko zamieszaj.
Sałatka z
kaszy gryczanej,
fasoli,
groszku i
szparagów200 g
kaszy gryczanej, waga sucha100 g zielonej
fasolki, u mnie mrożona100 g
szparagów, u mnie mrożone100 g
zielonego groszku, u mnie mrożony2
szalotki1 ząbek
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki½ łyżeczki suszonego
rozmarynusól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy
Ugotuj
kaszę na sypko. Pokrój
cebulę w piórka, a
czosnek w plasterki. Na rozgrzanej
oliwie zeszkli
cebulę i
czosnek po czym dodaj
pietruszkę i
rozmaryn. Zblanszuj warzywa w lekko osolonej wodzie, odcedź i dodaj do
cebuli. Zrumień lekko. Na końcu połącz warzywa z
kaszą. Dopraw
sałatkę solą i
pieprzem. Podaj
polędwiczki z
sałatką z
kaszy.Jeśli szukacie przepisu na wieprzowe
polędwiczki proponuję również
polędwiczki w
sosie grzybowym, a dla smakoszy włoskiej kuchni,
polędwiczki ala puttanesca .Polecane przepisy
Pstrąg z grillaSurówka z
brukselki i
białej kapusty z
winegretKremowe risotto z salsiccia