ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Miałam w zamrażalniku kawałek polędwicy wieprzowej i kurki - czemu więc tego nie wykorzystać? Danie wyszło tak pyszne, że na pewno będę je jeszcze nie raz robić. Połączenie jest idealne! Do tego świeży rozmaryn i niebo w gębie. Jeżeli nie macie zamrożonych kurek - wczoraj widziałam, że są do kupienia w markecie. Przepis prosty, a danie bardzo eleganckie:)
Potrzebujemy:
0,5 kg polędwicy wieprzowej
1,5 szklanki mrożonych kurek
kilka listków świeżego rozmarynu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
mąka do obtoczenia polędwiczek
śmietana
2 ząbki czosnku
Polędwicę kroimy w 1,5 cm plastry, które rozbijamy ręką żeby trochę się spłaszczyły. Marynujemy je w oliwie z oliwek, rozmarynie, soli i pieprzu przez co najmniej 30 minut. Następnie obtaczamy je w mące i lekko podsmażamy na patelni. Gotowe polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelni smażymy przez kilka minut kurki razem z dwoma ząbkami czosnku (nie pokrojonymi). Również przelewamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wodą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 30 minut, po tym czasie zwiększamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Po upieczeniu sos można zaprawić śmietaną z mąką i wodą - jeśli jest za rzadki. U mnie podane z ryżem i marchewką z groszkiem - chociaż nie lubię ryżu z sosami grzybowymi, tutaj naprawdę pasował. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/cudowne-poledwiczki-w-sosie-kurkowym.html