Delikatne mięsko, bardzo aromatyczne i pyszne w smaku.Zestawiłam to danie z winem Celebro (FB - KLIK) - półwytrawnym czerwonym, idealnym do wieprzowiny. Było pysznie!Składniki:ok 500g polędwiczki wieprzowejoliwa z oliweksólpieprzzioła prowansalskieszklanka wina czerwonego półwytrawnego Celebro3 ząbki czosnkucebulałyżka mąkiłyżka masłaewentualnie śmietanaWykonanie:Mięso kroimy na plasterki o grubości około 1cm. Wlewam 2 łyżki oliwy, solę, pieprzę i dosypuję zioła. Mieszam ręką, zawijam folią i wkładam do lodówki na kilka godzin. Na patelnie wlewam odrobinę oliwy. Czosnek obieram, kroję w drobne plasterki i wrzucam na rozgrzaną oliwę - chwilę podsmaża. Dodaję mięso. Obsmażam z obu stron. Dolewam wino i duszę chwilę pod przykryciem. Na osobnej patelni rozpuszczam masło, dodaje posiekaną cebulkę i kilka łyżek z sosem od mięsa. Zasypuję mąką, mieszam, zasmażam i dodaję do sosu z mięsem. Całość mieszam i podduszam. Gdy sos jest za rzadki dodajemy odrobinę śmietany. Gotowe.