ßßß Cookit - przepis na ROLADA Z KURKAMI

ROLADA Z KURKAMI

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kurki pod każdą postacią. Są smaczne same w sobie, cudownie komponują się z mięsem oraz rybami i tak mało wysiłku potrzeba aby je przygotować :)
Uwaga:)
Warto zrobić od razu większą ilość farszu, potem nadmiar zamrozić i wykorzystać w dowolnej chwili jako nadzienie do piersi kurczaka, zrazów wołowych, łososia… Do tego na co akurat będziemy mieli ochotę :)
Tutaj podawałam mój niezawodny sposób na mycie kurek.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1/2 kg kurek
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Kurki dokładnie umyć . Cebulę posiekać i wraz z czosnkiem lekko podsmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Dodać drobno posiekane (lub zmielone) kurki. Podlać 1-2 łyżkami wody i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż grzyby będą miękkie.
Wymieszać grzyby z quinoa. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczkę przekroić wzdłuż i rozbić na cieniutko tłuczkiem. (Najwygodniej będzie mięso włożyć między dwie warstwy folii i wtedy rozbijać:)
Mięso oprószyć solą i pieprzem. Posmarować farszem i zwinąć w rulon.
Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 195-200 stopni piekarnika. Piec 30-40 minut.
Roladę kroić w ukośne plastry i podawać z sałatką i/lub warzywami ugotowanymi na parze.
Smacznego:)
Polecam także inny przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/05/rolada-z-kurkami