ßßß
Uwielbiam kurki pod każdą postacią. Są smaczne same w sobie, cudownie komponują się z mięsem oraz rybami i tak mało wysiłku potrzeba aby je przygotować :)Uwaga:)Warto zrobić od razu większą ilość farszu, potem nadmiar zamrozić i wykorzystać w dowolnej chwili jako nadzienie do piersi kurczaka, zrazów wołowych, łososia… Do tego na co akurat będziemy mieli ochotę :)Tutaj podawałam mój niezawodny sposób na mycie kurek.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1/2 kg kurek1 duża cebula2-3 ząbki czosnku1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)3-4 łyżki oliwy z oliweksól i pieprzWykonanie:Kurki dokładnie umyć . Cebulę posiekać i wraz z czosnkiem lekko podsmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Dodać drobno posiekane (lub zmielone) kurki. Podlać 1-2 łyżkami wody i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż grzyby będą miękkie.Wymieszać grzyby z quinoa. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.Polędwiczkę przekroić wzdłuż i rozbić na cieniutko tłuczkiem. (Najwygodniej będzie mięso włożyć między dwie warstwy folii i wtedy rozbijać:)Mięso oprószyć solą i pieprzem. Posmarować farszem i zwinąć w rulon.Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 195-200 stopni piekarnika. Piec 30-40 minut.Roladę kroić w ukośne plastry i podawać z sałatką i/lub warzywami ugotowanymi na parze.Smacznego:)Polecam także inny przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami