Wykonanie
Uwielbiam
kurki pod każdą postacią. Są smaczne same w sobie, cudownie komponują się z
mięsem oraz
rybami i tak mało wysiłku potrzeba aby je przygotować :)Uwaga:)Warto zrobić od razu większą ilość farszu,
potem nadmiar zamrozić i wykorzystać w dowolnej chwili jako nadzienie do
piersi kurczaka, zrazów wołowych,
łososia… Do tego na co akurat będziemy
mieli ochotę :)Tutaj podawałam mój niezawodny sposób na mycie
kurek.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1/2 kg
kurek1 duża
cebula2-3 ząbki
czosnku1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)3-4 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzWykonanie:
Kurki dokładnie umyć .
Cebulę posiekać i wraz z
czosnkiem lekko podsmażyć na 2-3 łyżkach
oliwy. Dodać drobno posiekane (lub zmielone)
kurki. Podlać 1-2 łyżkami
wody i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż
grzyby będą miękkie.Wymieszać
grzyby z quinoa. Farsz doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Polędwiczkę przekroić wzdłuż i rozbić na cieniutko tłuczkiem. (Najwygodniej będzie
mięso włożyć
między dwie warstwy folii i wtedy rozbijać:)
Mięso oprószyć
solą i
pieprzem. Posmarować farszem i zwinąć w rulon.Roladę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokropić
oliwą i wstawić do nagrzanego do 195-200 stopni piekarnika. Piec 30-40 minut.Roladę kroić w ukośne plastry i podawać z
sałatką i/lub warzywami ugotowanymi na parze.Smacznego:)Polecam także inny przepis na
polędwiczki wieprzowe z
kurkami