ßßß
Sezon na kurki trwa! Te grzybki są naprawdę wszechstronne. Były już kurki w śmietanie, jajecznica z kurkami, a dzisiaj przyszła kolej na faszerowane mięso.Uwaga:Warto od razu nabyć większą ilość kurek, usmażyć je z dodatkiem cebulki i zamrozić w małych porcjach, jako dodatek do potraw przygotowywanych później. To bardzo oszczędza nasz cenny czas:)Ja tym razem wykorzystałam część kurek, które podawałam z jajkami sadzonymi . Równie dobrze, na farsz można użyć robione wcześniej kurki w śmietanie (chociaż w mojej rodzinie szansa na to, że nie zostaną zjedzone od razu jest naprawdę minimalna…).Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1 szklanka kurek1 cebula1 ząbek czosnku2-3 łyżki twarożku kremowego (np. Philadelphia lub Almette)1/4 szklanki białego wytrawnego wina (można zastąpić wodą)oliwa z oliweksól i pieprz do smakuDo podania:warzywa ugotowane na parzeWykonanie:Polędwiczki pokroić na grube plastry. Każdy mocno rozbić tłuczkiem (najwygodniej robi się to wkładając mięso do torebki foliowej, lub pomiędzy dwie warstwy folii:)Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem i odstawić.Przygotować farsz kurkowy. Grzybki umyć (tutaj instrukcja jak się to robi w szybki i wygodny sposób).Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać kurki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu 10 min, aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.Na każdy kotlet nałożyć 1-2 łyżki kurkowego farszu, ścisło zwinąć i spiąć wykałaczką.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i obsmażyć roladki z każdej strony. Zmniejszyć „płomień”, dodać wino (lub wodę), włożyć twarożek. Dusić przykryte przez 5-10 minut. (Jeśli nie wszystkie grzybki wykorzystaliśmy do farszu, nadmiar można wrzucić do sosu, będzie jeszcze smaczniej:)W tym czasie mięso się dogotuje, a twarożek połączony z winem utworzy bardzo smaczny sos. Gęstość sosu można kontrolować bądź przez dodanie wody lub przez odparowanie nadmiaru płynu.Podawać od razu z warzywami ugotowanymi na parze.Smacznego:)Polecam także polędwiczki wieprzowe nadziewane serem feta