Wykonanie
Myślałam, że pewnych rzeczy w moim
mieście po prostu nie dostanę. A tu okazało się, że po prostu chodzę na złe bazarki. Teraz już
będę mądrzejsza i już wiem gdzie mam szukać kulinarnych nowinek. Z zakupionego topinambura przygotowałam zupę krem z
chipsami. Było przepysznie.
Składniki:1/2 kg topinambura2 - 3
ziemniaki1
cebula100 ml białego
wytrawnego winasól,
pieprzoliwawodaWykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie
oliwy. Dodać obrany i pokrojony na kawałki topinambur i
ziemniaki. Chwilę podsmażyć a następnie zalać
winem. Odparować. Dolać
wodę, tak aby była na kilka centymetrów ponad
ziemniaki. Przykryć i gotować przez około 20 minut, aż
ziemniaki i topinambur będą miękkie. Doprawiamy do smaku i całość dokładnie miksujemy. Podajemy na przykład z czipsami z topinambura.Czipsy z topinamburaObrany topinambur kroimy w plasterki (ja użyłam mandoliny). Skrapiamy
oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy do ostygnięcia.