Wykonanie
Przynajmniej tutaj… Noce i poranki chłodne, w parkach powoli robi się kolorowo. Może dlatego przyszła mi ochota na zupę
marchewkową JSkładniki:4 średnie
marchewki, 2 spore
ziemniaki, 2 małe cebule/jedna większa,
sól i
pieprz do smaku, 2 łyżki
oliwy z oliwek, 0,5 l
wody.Co robimy?
Cebulę kroimy, podsmażamy chwilę na
oliwie (najlepiej w tym samym garnku, w którym mamy zamiar gotować), przyprawiamy
solą i
pieprzem. Kroimy
marchewkę i
ziemniaki w kostkę, dorzucamy do
cebuli i jakieś 3 min podsmażamy wszystko razem. Następnie zalewamy warzywa
wodą, gotujemy około 15-20 min, do czasu aż
ziemniaki i
marchewka będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem, w razie potrzeby doprawiamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut.
Smacznego! :-)