ßßß
Składniki (4 porcje):600 g polędwiczki wieprzowej200 g grzybów (podgrzybki, kurki, mrożone lub świeże)250 g śmietany 18 %200 ml bulionu wołowego1 kieliszek białego, wytrawnego wina1 drobno posiekana cebula2 łyżki mąki1 ząbek czosnku (rozgnieciony)szczypta tymiankusól, pieprz - do smaku4 łyżki masłaoliwa do smażeniaOczyszczoną z błon i tłuszczu polędwiczkę pokroić na grube plastry (ok. 3 cm) i lekko rozgnieść dłonią. Doprawić solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową, aby utrzymać ciepło.Mrożone grzyby rozmrozić, a świeże oczyścić. Pokroić i usmażyć na 2 łyżkach masła. Przełożyć do miseczki.Na pozostałych dwóch łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i mąkę. Chwilę podsmażyć ciągle mieszając. Dolać bulion, wino i śmietanę. Zagotować, a następnie zmiksować za pomocą blendera. Do sosu wrzucić usmażone grzyby, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Dobrze podgrzać.Na talerz wyłożyć polędwiczki i polać je sosem. Podawać z krokietami ziemniaczanymi, pieczonymi ziemniakami lub szpeclami. Smacznego :-)Przepis na krokiety ziemniaczane znajdziecie TUTAJPrzepis pochodzi z książki Die oberösterreichische Küche.Jeśli lubicie polędwiczki zerknijcie również tutaj:Pieczona polędwiczka wieprzowa z kuskusem i warzywami