Wykonanie
Kolejny
szparagowy klasyk, czyli zupa z białych
szparagów. Kremowa, pyszna. Myślę, czy nie zrobić jej znowu jutro. Trzeba jeść, zapamiętywać smaki, bo za jakiś czas może nam ich zabraknąć.

1
szalotka500 g
szparagówłyżka
masła1 l
bulionu125 ml
śmietanyszczypta
gałki muszkatołowejnatka pietruszkisól,
pieprzObieramy i podsmażamy na
maśle cebulę.
Szparagi obieramy obieraczką, odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na ok. 2 cm kawałki, główki odkładamy na bok, resztę
szparagów wrzucamy na patelnię z
cebulą i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do garnka i zalewamy
bulionem, gotujemy 15-20 minut, po tym czasie miksujemy zupę na krem. Pozostawione główki
szparagów gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty.Do zmiksowanej zupy dodajemy
śmietanę, przyprawiamy gałką,
solą i
pieprzem. Podajemy z ugotowanymi główkami
szparagów i
natką pietruszki. Smacznego!