Wykonanie

Moj maz nie lubi nalesnikow ale jak zrobie krokiety to nie ma zadnych obiekcji. Dzisiejszymi krokietami byl zachwycony. Lubimy krokiety
miesne, ale ten przepis jest na krokiety jarskie z mnostwem
szpinaku, suszonych pomidorow i
sera feta. Nalesniki tez zrobilam troche inaczej , bo z
maki orkiszowej.

Krokiety swietnie pasuja z
sosem pomidorowym czy z
czosnkowym dipem. Zrobilam krokiety ze
swiezego szpinaku, bo chcialam, zeby nadzienie bylo napuszone. Dodatek suszonych pomidorow dodaje potrawie lekko slodki smak, ktory swietnie pasuje z
feta. W moich krokietach nie
moze tez zabraknac
czosnku. Nie wiem czy w ogole gotuje cos bez
czosnku… nie, na pewno nie.Skladniki:Ciasto nalesnikowe z
maki orkiszowej4 dl przesianej
mąki orkiszowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
gałki muszkatołowej3
jaja7 dl
mleka50 g stopionego
masłaolej do smażeniaNadzienie300 g
świeżego szpinaku6
suszonych pomidorów3 ząbki
czosnku1
cebula200 g
sera fetasól i
pieprzPanierka2
jajka2 dl
bułki tartejolej do smażeniaWykonanie:
Zrob ciasto na naleśniki, ubijajac lekko wszystkie skladniki. Smaż naleśniki na
oleju.Umyj i posiekaj
szpinak. Obierz
cebule i drobno pokroj. Przecisnij
czosnek przez praske.Podsmaz
cebule na
oleju i dodaj
szpinak. Smaz przez pare minut dopoki
szpinak nie zwiednie. Dodaj
czosnek i dopraw
sola i
pieprzem. Przeloz do miski.Pokroj
suszone pomidory w kostke, pokrusz
ser i dodaj do
szpinaku. Wymieszaj wszystko lekko.Rozluz rownomiernie nadzienie na nalesniku, zawin brzegi i
zwin w rulon.Zanurz naleśniki w rozmaconym
jajku, a nastepnie obtocz w tartej bulce.Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor i zeby byly ciepłe w srodku.

Polecane przepisyKrokiety z
kurczakiem,
kaszą gryczaną i
boćwinąAmerykańskie pancakes z
malinami i
jagodamiNaleśniki z
twarogiem i
rodzynkamiNaleśniki z
batatówTaco naleśniki z
mięsem,
fetą i
cukinią