Wykonanie
Jak obiecałam wczoraj dzisiaj drugie danie z nadzieniem z resztek obiadowych, a mianowicie krokiety z
kurczakiem,
kaszą gryczaną i
boćwiną . Krokiety uwielbia cała rodzina, wiec po nich już ani śladu. Krokiety usmażyłam na obiad, a moje dzieci niepocieszone jeszcze pałaszowały je na kolacje. Moje
plany o gotowym, jutrzejszym obiedzie niestety rozpadły się. Ale coś tam wymyślę…

Do zrobienia krokietów potrzebne są naleśniki no i oczywiście smaczne nadzienie. Najczęściej panieruje naleśniki w
tartej bułce i
jajku, wtedy są takie fajne, lekko chrupiące. Krokiety jemy z
ketchupem, ale dzisiaj zrobiłam pyszny dressing z
jogurtu,
majonezu i
czosnku. Było po prostu pysznie!Składniki: na 12 krokietównadzienie z resztek obiadowychCiasto na naleśniki300 ml
maki600 ml
mleka3
jajka1 łyżeczka
soli3 łyżki stopionego
masłaDressing
czosnkowy2 ząbki
czosnku300 ml
jogurtu greckiego, gęstego2 łyżki
majonezu1 łyżeczka, drobno posiekanych
ziół prowansalskichsol do smakuPanierka3
jajka200 ml
tartej bułkiolej do smażeniaWykonanie:Usmaż 12 naleśników. Na środku ułóż porcje nadzienia,
zwiń brzegi do środka i zawiń raz.Zanurz naleśniki w
jajku, obtocz w
bułce i smaż na zloty kolor, powoli aby się za bardzo nie zrumieniły, a środku były gorące.Przygotuj dressing
czosnkowy. Przeciśnij
czosnek przez praskę, dodaj
jogurt majonez i
zioła, dopraw
solą.

Polecane przepisyKrokiety ze
szpinakiem i
fetaKoreańskie naleśniki w skandynawskim wydaniuAmerykańskie pancakes z
malinami i
jagodamiNaleśniki po francuskuNaleśniki z
batatów