Wykonanie
Naleśniki z
batatów to nie tylko smaczne danie, ale również zdrowe.
Bataty to naturalne źródło antyoksydantów, minerałów, witamin i węglowodanów.
Bataty zwane często słodkimi
ziemniakami, chociaż nic wspólnego z naszymi
ziemniakami nie mają, łagodzą ochotę na słodkie. Ruszajcie wiec drogie czytelniczki do sklepu po
bataty i pożegnajcie
słodycze!

Często używam
batatów w mojej kuchni. Prezentowałam na blogu tartę z
batatów i mam w zapasie jeszcze kilka przepisów z tym cudownym warzywem. Dzisiaj naleśniki z
batatów, które polubi nie tylko dziecko. Pyszne, zdrowe naleśniki z domowym
serkiem z
owocami bez porównania lepsze niż ze sklepu ( nie wiem jak w Polsce ale w Szwecji można kupić naleśniki w sklepie…śmieszne, prawda?)

Naleśniki z
batatów to wspaniale danie na śniadanie, podwieczorek czy deser, zdrowe jedzonko dla małych dzieci… You name! Lubię zjeść takie pożywne naleśniki po treningu. Spróbujcie sami!Składniki:16 naleśników2 dl puree z
batatów4
jajka2 ½ dl
maki orkiszowej lub pszennej4 dl
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
soliolej lub
masło do smażeniaDodatki do naleśników
naturalny serek homogenizowany lub gesty
jogurt100 ml mrożonych lub świeżych
leśnych owocówcukier puderWykonanie:
Batata ze skórką przekrój na pół i upiecz w piekarniku do miękkości, po czym łyżeczką wybierz miąższ i zmiksuj na gładką masę.Dodaj
jajka do musu i ubij, po czym dodaj
make i
cukier waniliowy, a na koncu
mleko.Smaż średniej wielkości naleśniki na
oleju lub
maśle.Wymieszaj
owoce z
serkiem i podawaj z nalesnikami. Posyp
cukrem pudrem.Polecane przepisyNaleśniki po francuskuNaleśniki z
twarogiem i
rodzynkamiAmerykańskie pancakes z
malinami i
jagodamiKrokiety ze
szpinakiem i
fetaKrokiety z
kurczakiem,
kaszą gryczaną i
boćwiną