Amerykańskie pancakes z malinami i jagodami i oczywiście polane obficie syropem klonowym na dobre zagościły w mojej kuchni. Smaczne naleśniki na śniadanie czy podwieczorek, zawsze tak samo doceniane. Jeszcze mi brakuje tylko kupićę patelnię do smażenia amerykańskich pancakes i będę cała happy!Składniki: na 25 małych naleśników250g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka soli2 dl jogurtu2 dl mleka80 g masła, roztopionego2 jajka1 łyżka cukru2 łyżeczka extraktu waniliowego2 dl mieszanych owocow (maliny, jagody)Wykonanie:Ubij lekko mleko, jogurt i jajka. Bez zbytniej przesady!Wymieszaj suche składniki i przesiej przez sito. Wymieszaj z mokrymi składnikami, po czym dodaj roztopione masło, a następnie maliny i jagody.Smaż małe okrągłe placki na średnim ogniu.Takie naleśniczki można zjeść z syropem klonowym z odrobiną greckiego jogurtu, posypane cukrem pudrem lub bez dodatków. Po prostu jak kto woli. A wy z czym lubicie naleśniki?Polecane przepisyNaleśniki po francuskuNaleśniki z batatówNaleśniki z twarogiem i rodzynkamiKrokiety ze szpinakiem i fetaKoreańskie naleśniki w skandynawskim wydaniu