ßßß
 
            
         100 g serka typu Philadelphia3 jajka200 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g masła200 ml mleka400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 g malinSerek mieszamy z jednym jajkiem, trzema łyżkami cukru i połową łyżeczki ekstraktu waniliowego. Odstawiamy.Masło wkładamy do rondla, wlewamy mleko i pozostały ekstrakt waniliowy, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Do wystudzonej mieszanki wbijamy pozostałe jajka i krótko ubijamy.Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i resztę cukru. Wlewamy mleko z masłem i jajkami, dokładnie łączymy suche i mokre składniki. Można dodać mleka, gdy masa jest za gęsta można dodać mleka (była gęsta, ale nie dodawałam). Wrzucamy maliny, delikatnie mieszamy.Papilotki lub nasmarowaną tłuszczem formę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, na wierzch wlewamy 2-3 łyżeczki serka.Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
100 g serka typu Philadelphia3 jajka200 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g masła200 ml mleka400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 g malinSerek mieszamy z jednym jajkiem, trzema łyżkami cukru i połową łyżeczki ekstraktu waniliowego. Odstawiamy.Masło wkładamy do rondla, wlewamy mleko i pozostały ekstrakt waniliowy, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Do wystudzonej mieszanki wbijamy pozostałe jajka i krótko ubijamy.Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i resztę cukru. Wlewamy mleko z masłem i jajkami, dokładnie łączymy suche i mokre składniki. Można dodać mleka, gdy masa jest za gęsta można dodać mleka (była gęsta, ale nie dodawałam). Wrzucamy maliny, delikatnie mieszamy.Papilotki lub nasmarowaną tłuszczem formę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, na wierzch wlewamy 2-3 łyżeczki serka.Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.