Wykonanie
Powodem, dla którego zdecydowałam się upiec te muffiny, była zwykła ciekawość jak smakują
owoce kiwi w cieście . Szczerze przyznam, że wolę surowe, ale muffinom z nimi także nic nie brakuje. Są mięciutkie, sprężyste i widać smakowały domownikom, bo znikały w tempie błyskawicznym. Za przepis bardzo dziękuję Caritce :)
3
kiwi240 g
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody120 g
masła125 g
cukru3
jajka1 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii120 ml
mlekaPiekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy formę, natłuszczając ją lub wykładając papilotkami.Obieramy
kiwi i kroimy na małe kawałkiMieszamy
mąkę,
sodę i
proszek do pieczenia.W drugiej misce ubijamy
masło,
cukier,
jajka i
mleko mikserem na puszysta pianę(
masło choć miękkie nie połączyło się z resztą, ale i tak ciasto wyszło). Dodajemy suche składniki oraz kawałki
kiwi i dokładnie mieszamy z resztą(ja za bardzo dokładnie nie mieszałam).Rozkładamy do blaszki i pieczemy ok 20-25 minut.