Wykonanie
« Bezstresowa książka ...Wspólne gotowanie z Formułą - ... »Ponoć "belgijskie gofry" to nazwa rodzaju gofrów z... Ameryki. W samej Belgii są zupełnie inne. Ale które faktycznie są belgijskie? Te na
proszku do pieczenia czy drożdżowe? Każde źródło podaje inaczej, bardzo ciężko było mi się zdecydować. Pomógł mi opis, według którego pochodząca z Belgii babcia autorki spróbowała i stwierdziła, że smakują jak te, które jadła w dzieciństwie. Czyżby strzał w 10-tkę? Nawet jeśli nie trafiłam w tradycyjny smak, to ja jestem nimi zachwycona. Jakie wyszły? Dość puszyste (choć nie wczytałam się dokładnie w przepis i nie ubiłam piany z
białek), wyraźnie maślane, niesamowicie chrupiące z zewnątrz i słodkie. Jednym słowem pyszne!
składniki na 10 sztuk:- 2 szkl
mąki- 3/4 szkl
cukru- 3 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 szkl
masła (dałam mniej)- 2
jajka- 1 1/2 szkl
mleka- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (u mnie 1/2)
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia.W drugiej roztrzepać
jajka, dodać
mleko i ekstrakt
waniliowy.Wlać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.Na koniec wmieszać rozpuszczone, przestudzone
masło.Wylewać masę na rozgrzane płyty gofrownicy.Przed pierwszymi goframi można je nieco natłuścić, później już nie ma takiej potrzeby.Gotowe, zbrązowione gofry przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Dzięki temu zrobią się chrupiące.
źródło: Taste od
Home~~~~niedziela, 24 sierpnia 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze