ßßß Cookit - przepis na Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

nazwa

Wykonanie

« Bezstresowa książka ...
Wspólne gotowanie z Formułą - ... »
Ponoć "belgijskie gofry" to nazwa rodzaju gofrów z... Ameryki. W samej Belgii są zupełnie inne. Ale które faktycznie są belgijskie? Te na proszku do pieczenia czy drożdżowe? Każde źródło podaje inaczej, bardzo ciężko było mi się zdecydować. Pomógł mi opis, według którego pochodząca z Belgii babcia autorki spróbowała i stwierdziła, że smakują jak te, które jadła w dzieciństwie. Czyżby strzał w 10-tkę? Nawet jeśli nie trafiłam w tradycyjny smak, to ja jestem nimi zachwycona. Jakie wyszły? Dość puszyste (choć nie wczytałam się dokładnie w przepis i nie ubiłam piany z białek), wyraźnie maślane, niesamowicie chrupiące z zewnątrz i słodkie. Jednym słowem pyszne!
składniki na 10 sztuk:
- 2 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl masła (dałam mniej)
- 2 jajka
- 1 1/2 szkl mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (u mnie 1/2)
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej roztrzepać jajka, dodać mleko i ekstrakt waniliowy.
Wlać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.
Na koniec wmieszać rozpuszczone, przestudzone masło.
Wylewać masę na rozgrzane płyty gofrownicy.
Przed pierwszymi goframi można je nieco natłuścić, później już nie ma takiej potrzeby.
Gotowe, zbrązowione gofry przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Dzięki temu zrobią się chrupiące.
źródło: Taste od Home
~~~~
niedziela, 24 sierpnia 2014, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/08/Gofry-belgijskie.html