ßßß
 
            
         200 g drobnego cukru200 g miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego200 g mąki(self-raising)1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mleka200 g malin140 g marshmallowsTortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 190 st.Cukier i masło dobrze ucieramy. Kolejno dodajemy jajka, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Aby rozrzedzić masę dodajemy mleko. Na końcu dodajemy i bardzo delikatnie mieszamy połowę malin.Masę wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 190st piekarnika. Pieczemy 30 min. Sprawdzamy patyczkiem środek ciasta(patyczek powinien być suchy) i ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch układamy marshmallow, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu na krawędzi, na marshmallows lub między nimi układamy resztę malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 min, aż do lekkiego zbrązowienia marshmallows. Zostawiamy jeszcze 5 min w tortownicy, po czym wyjmujemy, kroimy i jemy...znika migiem:)Poprzednim razem, piekłam w 180 st i przez 25 min(nie sprawdzając środka) i ciasto niestety było niedopieczone. Podany przeze mnie czas 30 min i temp 190 są idealne(ale zawsze lepiej sprawdzić:)
200 g drobnego cukru200 g miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego200 g mąki(self-raising)1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mleka200 g malin140 g marshmallowsTortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 190 st.Cukier i masło dobrze ucieramy. Kolejno dodajemy jajka, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Aby rozrzedzić masę dodajemy mleko. Na końcu dodajemy i bardzo delikatnie mieszamy połowę malin.Masę wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 190st piekarnika. Pieczemy 30 min. Sprawdzamy patyczkiem środek ciasta(patyczek powinien być suchy) i ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch układamy marshmallow, zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu na krawędzi, na marshmallows lub między nimi układamy resztę malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 min, aż do lekkiego zbrązowienia marshmallows. Zostawiamy jeszcze 5 min w tortownicy, po czym wyjmujemy, kroimy i jemy...znika migiem:)Poprzednim razem, piekłam w 180 st i przez 25 min(nie sprawdzając środka) i ciasto niestety było niedopieczone. Podany przeze mnie czas 30 min i temp 190 są idealne(ale zawsze lepiej sprawdzić:)