ßßß Cookit - przepis na Krajanka z malinami i brzoskwiniami

Krajanka z malinami i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Bardzo wilgotna, miękka, słodka krajanka z pysznymi malinami i brzoskwiniami. Ciasto nie jest kruche, choć sposób przygotowania jest podobny do przygotowania ciasta kruchego. To bardziej owoce zatopione w krucho-ucieranej, słodkiej otoczce z ciasta. Ciasto mi bardzo smakowało i choć słodkie, to owocowe wnętrze nieco łagodziło jego słodycz.
185 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, plus dodatkowo 1/2 łyżeczki
125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostke
115 g brązowego cukru (soft brown sugar)
115 g drobnego cukru
3 dojrzałe brzoskwinie, obrane i pokrojone w ćwiartki
90 g malin, świeżych lub mrożonych
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 jajko, roztrzepane
185 ml mleka
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 na 30 cm. Maki i proszek przesiewamy do dużej miski i łączymy z masłem za pomocą palców. Mieszamy z cukrem. Połową masy wykładamy dno foremki a na niej układamy brzoskwinie i maliny.
Do drugiej połowy masy dodajemy, ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, jajko i mleko i dobrze mieszamy (masa nie musi być bez grudek) i wylewamy na wierzch ciasta w foremce. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy na kratce po czym kroimy na kwadraty i podajemy.
Przepis z książki "Best of Bill" Billa Grangera
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/08/krajanka-z-malinami-i-brzoskwiniami.html