ßßß
 
            
        
 Składniki:- 175 g masła- 250 g mąki pszennej- 150 g cukru- 3/4 łyżeczki sody- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( niekoniecznie )- 175 g malin- około pół szklanki mleka lub trochę więcej
Składniki:- 175 g masła- 250 g mąki pszennej- 150 g cukru- 3/4 łyżeczki sody- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( niekoniecznie )- 175 g malin- około pół szklanki mleka lub trochę więcej Przygotowanie:Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po kolei jajka, wszystko miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą oraz ekstraktem. Łączymy dwie masy ubijając je i kiedy ciasto staje się ubite i gęste dodajemy stopniowo mleka. Potrzeba tyle mleka aby ciasto było rzadsze i łatwe do wylania do formy. Teraz robimy sos truskawkowy. Truskawki blendujemy i część odstawiamy do garnuszka na polewę. Do foremki wylewamy połowę ciasta następnie na ciasto wylewamy zblendowane truskawki i resztę ciasta wylewamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 45 min, nagrzanego do 160 stopni. Oczywiście kontrolujemy w międzyczasie nasz wypiek, ponieważ każdy piekarnik jest inny i ciasto może zrobić się szybciej lub wolniej. Gdy już się upiecze wyłączamy piekarnik lecz ciasto zostaje w środku lekko można uchylić drzwiczki piekarnika. po mniej więcej 30 minutach wyjmujemy je z piekarniki i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy wziąć się za polewę truskawkową. Wsypane wcześniej do garnuszka truskawki gotujemy na małym ogniu i rozgniatamy widelcem. Możemy dodać cukru lub miodu ale nie jest to konieczne gdyż ciasto samo w sobie jest już słodkie.Smacznego !
Przygotowanie:Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po kolei jajka, wszystko miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą oraz ekstraktem. Łączymy dwie masy ubijając je i kiedy ciasto staje się ubite i gęste dodajemy stopniowo mleka. Potrzeba tyle mleka aby ciasto było rzadsze i łatwe do wylania do formy. Teraz robimy sos truskawkowy. Truskawki blendujemy i część odstawiamy do garnuszka na polewę. Do foremki wylewamy połowę ciasta następnie na ciasto wylewamy zblendowane truskawki i resztę ciasta wylewamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 45 min, nagrzanego do 160 stopni. Oczywiście kontrolujemy w międzyczasie nasz wypiek, ponieważ każdy piekarnik jest inny i ciasto może zrobić się szybciej lub wolniej. Gdy już się upiecze wyłączamy piekarnik lecz ciasto zostaje w środku lekko można uchylić drzwiczki piekarnika. po mniej więcej 30 minutach wyjmujemy je z piekarniki i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy wziąć się za polewę truskawkową. Wsypane wcześniej do garnuszka truskawki gotujemy na małym ogniu i rozgniatamy widelcem. Możemy dodać cukru lub miodu ale nie jest to konieczne gdyż ciasto samo w sobie jest już słodkie.Smacznego !