Wykonanie
Witam !Dziś ciasto z
truskawkami, bo trzeba jakoś wykorzystać sezon na te pyszne
owoce. Przejadły mi się już koktajle
truskawkowe, musy, czy inne desery, nie zapominając o
ryżu lub
makaronie z
truskawkami. Trafiłam na bardzo fajny przepis, troszkę go przerobiłam ze względu na moją niewiedzę. Ciasto było pod wielkim znakiem zapytania piekąc się w piekarniku i szczerze mówiąc myślałam, że nic z tego nie wyjdzie. Ale wyszło ! Naprawdę było smaczne i jestem pełna podziwu dla samej siebie :). Pisząc przygotowanie tego ciasta może wydawać się dość skomplikowane, ponieważ składniki dodałam w
dziwnej kolejności, ale widać to nie było istotne, żeby ciasto wyszło idealnie.Wszyscy zadowoleni i chcą więcej więc to znakomita gwarancja, że ciasto jest przepyszne !
Składniki:- 175 g
masła- 250 g
mąki pszennej- 150 g
cukru- 3/4 łyżeczki
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2
jajka- 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii ( niekoniecznie )- 175 g
malin- około pół szklanki
mleka lub trochę więcej
Przygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem i dodajemy po kolei
jajka, wszystko miksujemy. Przesiewamy
mąkę z proszkiem i
sodą oraz ekstraktem. Łączymy dwie masy ubijając je i kiedy ciasto staje się ubite i gęste dodajemy stopniowo
mleka. Potrzeba tyle
mleka aby ciasto było rzadsze i łatwe do wylania do formy. Teraz robimy sos
truskawkowy.
Truskawki blendujemy i część odstawiamy do garnuszka na polewę. Do foremki wylewamy połowę ciasta następnie na ciasto wylewamy zblendowane
truskawki i resztę ciasta wylewamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika na około 45 min, nagrzanego do 160 stopni. Oczywiście kontrolujemy w międzyczasie nasz wypiek, ponieważ każdy piekarnik jest inny i ciasto może zrobić się szybciej lub wolniej. Gdy już się upiecze wyłączamy piekarnik lecz ciasto zostaje w środku lekko można uchylić drzwiczki piekarnika. po mniej więcej 30 minutach wyjmujemy je z piekarniki i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy wziąć się za polewę
truskawkową. Wsypane wcześniej do garnuszka
truskawki gotujemy na małym ogniu i rozgniatamy widelcem. Możemy dodać
cukru lub
miodu ale nie jest to konieczne gdyż ciasto samo w sobie jest już słodkie.Smacznego !